Raportul See search terms (Vezi termeni de cautare) din Google AdWords este, din punctul meu de vedere, cel mai important raport pentru campaniile derulate pe reteaua de cautare. Sunt convins de acest lucru pentru ca din acest raport poti obtine:

– cresterea Quality Score-ului (Scorului de calitate),

– evitarea traficului care nu are nicio sansa de conversie (vezi exemplu mai jos),

– extinderea campaniilor AdWords.

Cum gasesc raportul See search terms?

Raportul ofera informatii legate de cuvintele cheie si se poate gasi aici:

see_search_terms_report_1

Raportul are doua optiuni de folosire:

– pentru cuvintele cheie selectate.

– pentru toate cuvintele cheie din grupul respectiv.

In functie de cum este structurat contul recomand optiunile de mai sus. In mod normal, un grup ar trebui sa aiba cuvintele cheie corelate, de de aceea eu folosesc mai des a doua optiune.

Ce contine raportul?

Raportul contine detalii despre cuvintele cheie care au trimis trafic spre siteul tau. Cuvintele de tip phrase match, broad match sau broad match modifier vor targeta si alte fraze. Spre exemplu, daca licitam pe cuvantul laptop ieftin de tip phrase match, atunci reclamele noastre vor aparea si pentru cautari precum laptop ieftin dell, laptop ieftin asos, magazin laptop ieftin etc. Din interfata AdWords, tab-ul Keywords, vom vedea doar cuvintele cheie pe care le-am introdus noi, nu si cele care trimit efectiv trafic.

Ce urmarim in raport?

La conturile mari, pentru a usura procesul de analiza a cuvintelor cheie, recomand analiza dupa CTR. Mai exact, ne uitam la CTR-ul mediu pe grup, apoi in raportul See search terms analizam cuvintele cheie care au un CTR cu 30% mai mic decat media. De regula, aceste cuvinte cheie fie nu sunt relevante business-ului, fie ar trebui mutate intr-un grup separat in care sa cream o reclama mai targetata.

Cuvintele care nu sunt relevante business-ului ar trebui adaugate ca negative. Dupa ce s-au adaugat, CTR-ul va creste pentru cuvintele cheie din cont care targetau frazele irelevante, iar implicit va creste QS-ul. Un exemplu de negative pe care le poti gasi in acest raport este urmatorul: sa spunem ca vindem aparate de tuns pentru barbati si avem in grup fraza +aparate de +tuns. Pornind de la aceasta fraza, reclamele noastre vor aparea si pentru cautarile aparate de tuns iarba, aparate de tuns caini, aparate de tuns pisici. Nu este gresit daca nu ne gandim la aceste cuvinte cheie la crearea contului, insa daca nu vom rula raportul See search terms periodic, vom primi click-uri de la persoane care cauta cu totul si cu totul altceva.

Pentru conturile mici sau grupurile care nu au foarte multe cautari, se analizeaza fiecare cuvant cheie din acel grup. Aceasta este varianta recomandata de obicei si pentru conturile mari, desi procesul este mai migalos si necesita mai mult timp.

O alta informatie pe care ne-o ofera acest raport e legata de frazele exacte care au generat conversii. Este foarte important ca, atunci cand ne uitam la aceste fraze, sa analizam si numarul de conversii aduse. Daca acest volum este mic, atunci informatia este irelevanta. Consider ca merita atentia ce este peste 10 conversii.

Tu cat de des folosesti raportul See search terms?

  1. În opinia mea, principalul beneficiu pentru un cont aflat la început este că îți permite să cercetezi „pattern-urile” pe care le folosesc clienții tăi și să-ți dezvolți lista de cuvinte cheie și pentru a scăpa de bid-urile pe broad match care pot duce la click-uri total nerelevante pentru afacerea ta (sau a advertiserului).

    Practic, raportul ăla e printre primele unelte de cercetare și optimizare după setarea inițială a campaniei.

    Dezavantajul este că are nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru raportare și că cel mai probabil n-o să poți să-l rulezi zilnic decât dacă ai foarte multe click-uri.

  2. Asta voiam sa spun si eu prin „extinderea campaniilor AdWords” si prin exemplul cu aparatul de tuns iarba.

    Foarte adevarat ca dureaza o perioada de timp pana poti vedea datele acestui raport. De regula cam dupa 2-3 zile incepi sa apara cuvinte cheie acolo.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>