Ce ai zice sa te poti promova pe site-urile unor publisheri mari, precum gsp.ro sau realitatea.net, in locuri vizibile? Totul la un cost de cateva sute de lei. Si doar pentru publicul tintit de tine. Am pregatit un studiu de caz in care puteti vedea cum am gandit o strategie de promovare AdWords, pentru a ajunge exact la publicul vizat.

fcbotosani_1Platforma AdWords iti permite targetari foarte nisate in reteaua de display. Mai exact, reclama ta se poate afisa exact audientei care te intereseaza (daca ai un site imobiliar, de exemplu, vrei sa ajungi la cei care sunt interesati de achizitia unui apartament).

Prin reteaua display Google poti ajunge la 90% din populatia online a Romaniei. Google iti permite o targetare avansata prin care poti ajunge la audienta dorita, in momentul in care audienta este in research mode (targetare bazata pe topicuri) si pe site-uri foarte cunoscute din Romania. Daca mai adaugam si faptul ca poti porni o campanie cu orice buget, lucrurile ar trebui sa sune foarte bine.

Cu putina creativitate si folosind targetarile de mai sus, putem avea campanii performante si putin „altfel” decat cele care au ca obiectiv vanzarile.

Studiu de caz – strategia e cheia

Eu m-am nascut in Botosani. Acolo am copilarit si mi-am petrecut adolescenta. Este un oras mic, sarac si departe de Capitala. In acelasi timp, este un oras cochet, civilizat si plin de oameni cu mult bun simt, gata sa-ti sara in ajutor oricand ai nevoie. Ca multi dintre voi, sunt mandru de orasul natal si, ori de cate ori aud ca se intampla ceva care sa-l puna mai mult in valoare, imi creste inima in piept.

Nu sunt microbist, dar tin cu echipa de fotbal locala. Pana de curand, echipa FC Botosani, nou promovata in Liga I, a reusit sa fie pe primul loc pentru o perioada lunga de timp. Aceasta a fost surpriza inceputului de sezon, iar performantele echipei au fost salutate de publicatii mari de sport, cum ar fi GSP sau Pro Sport. M-a facut sa zambesc, sa fiu mandru de aceasta echipa si sa-mi aduc aminte de acasa :-).

Mi-am dat seama apoi ca pot face mai mult decat atat. Printr-o campanie AdWords, cu un buget mic si o strategie bine pusa la punct, imi pot sustine echipa favorita. Mi-am setat apoi trei obiective, in aceasta ordine:

1. sa ajung la jucatorii echipei si sa-i fac sa se simta apreciati,
2. sa ajung la publicul din Botosani si sa-l fac sa se simta mandru,
3. sa ajung la microbistii care tin cu echipele de top si sa le scot in fata faptul ca o echipa mica, dar foarte muncitoare, poate face performanta.

Primul pas a fost sa iau legatura cu cei care administreaza site-ul FC Botosani. Le multumesc pe aceasta cale… pentru deschiderea si entuziasmul cu care ne-a primit ideea. A fost nevoie sa punem un cod de remarketing pe site, astfel incat vizitatorii site-ului sa fie urmariti cu bannerele noastre. Am pornit de la premisa ca jucatorii echipei intra pe site si mai verifica stirile.

Strategia mea a fost sa atrag un public microbist pe care sa-l aduc la un cost cat mai mic pe site-ul echipei, iar ulterior sa-l urmaresc prin remarketing. Trebuie sa recunosc faptul ca dupa ce aduceam un public despre care stiam ca este microbist, am vrut sa fiu cat mai agresiv prin remarketing. Astfel stiam ca mesajul meu ajunge la publicul tinta si este tinut minte. Rezultatele le masuram urmarind costul pe click per vizitator nou pe site si numarul de afisari din campania de remarketing.

Folosind optiunea de crestere a bid-ului in functie de locatie, m-am asigurat ca licitez mai mult pentru publicul din Botosani.

Gsp.ro, unul dintre site-urile de top din categoria Sport din Romania, permite afisarea reclamelor prin AdWords in zone foarte vizibile. Exista apoi comunitati cunoscute, precum stelisti.ro sau dinamovisti.ro, care au un public foarte clar :-). Mi-am dorit in mod special sa ajung cu reclama in aceste comunitati, de aceea am avut o campanie folosind plasamente directe in paginile catre care se redirectau vizitatorii.

Unul din plasamentele preferate a fost urmatorul:

fc_botosani_dinamovisti

Rezultatele aduse de o investitie de cc. 100 euro

Rezultatele campaniei in cifre au fost urmatoarele:

rezultate fc botosani

Cu un buget total de 462 de lei, am reusit sa am 464.431 de afisari catre un public foarte targetat. Mai mult decat atat, tinand cont ca am avut o campanie de remarketing, cele 37.121 afisari au fost catre acelasi public.

Acesta este un exemplu de strategie care poate fi pus in practica avand un buget mic si o targetare precisa, pentru o multime de campanii dezvoltate prin AdWords. Poate fi aplicata inclusiv in afiliere, in special daca aveti proiecte de continut unde doriti mai mult trafic de calitate.

Voi ce altfel de abordari pe AdWords ati incercat?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>