Anul trecut, Valentine’s Day si sarbatoarea de Dragobete au adus vanzari si comisioane frumoase prin afiliere, trendul fiind bun si pentru 2014, mai ales ca avem avantajul experientei.

Ce se cumpara de Valentine’s Day si Dragobete

Un pas important, dupa cum ziceam, e sa analizam statisticile si obiceiurile de cumparare din anii trecuti, poate fi un punct de plecare important. Cum era si firesc, au existat produse preferate pentru aceste ocazii, in topul categoriilor cu cele mai mari evolutii la nivel de vanzari  numarandu-se Cadouri, Ceasuri, Lenjerie, Bijuterii. Plusam anul acesta cu Flori si Cosmetice. Pe de alta parte, se pare ca femeile s-au orientat catre cadourile din IT&C, categorie care a evoluat atat ca numar de vanzari, cat si ca valoare medie a comenzii.

Dupa cum va spuneam si anul trecut, au fost alese cadouri mai scumpe. De exemplu, valoarea medie a unei comenzi pe segmentul Bijuterii s-a marit cu 50%, procent similar si pentru magazinele de Lenjerie, in timp ce pe segmentul Ceasuri s-a dublat valoarea medie a unei tranzactii, pana la 443 lei.

Varful cumparaturilor a fost pe 12 februarie si, foarte important, romanii au continuat sa plaseze comenzi pe 14 februarie si au revenit cu un nou varf pe 20 februarie, anterior zilei de Dragobete.

afiliere_valentines_day

Pe langa toate aceste obiceiuri de cumparare care speram sa va fie de ajutor, plusam cu recomandari legate de SEO, Facebook Ads, afiliere, remarketing si conversii, semnate de oameni cu experienta in online.

Mihai Aperghis, SEO Consultant si fondator Vertify

Mihai AperghisKeyword Research – Ca in cazul oricarei sarbatori, foloseste Google AdWords Keyword Planner (cu optiunea de segmentare lunara) si Google Trends pentru a gasi produse, categorii sau informatii din domeniul tau, care sunt cautate mai des o data cu Valentine’s Day / Dragobete. Rezultatele pot oferi oportunitati de trafic prin crearea unor oferte speciale sau de continut specific pentru acel topic.

URL „Evergreen” – Daca creezi o campanie specifica acestor sarbatori, nu introdu anul in URL-ul paginii respective (de exemplu, foloseste „domeniu.ro/valentines-day/” in loc de „domeniu.ro/valentines-day-2014/”). Acest lucru va permite refolosirea acestuia in urmatorii ani, impreuna cu adaptarea continutului, beneficiind de toate link-urile si semnalele sociale din anii precedenti.

Content Strategy – Cum nu este usor sa atragi link-uri catre pagini care au caracter comercial, considera realizarea unui continut informational specific acestei sarbatori in functie de nisa si de audienta ta. De exemplu, ai putea scrie Ghidul celor mai bune filme de vazut in seara de Valentine’s Day. Nu trebuie neaparat sa fie un articol text, poti crea o resursa sub forma unui infografic, precum Harta cu cele mai cautate restaurante de Dragobete. Cu propriile informatii din Google Analytics poti crea chiar un studiu coreland vanzarile de produse cu aceasta perioada pentru a scoate in evidenta anumite trenduri. Poti gasi mai multe exemple in campaniile de continut de anul trecut create de unele brand-uri internationale.

Follow @mihaiaperghis
vertify.ro 

 Serban Cristian, afiliat

Cristian SerbanAfiliere – O scurta analiza cu AdWords Keyword Tool ne arata ca sunt de 2,2 ori mai multe cautari pentru „cadouri barbati” versus „cadouri femei”, in cifre insemnand 8.100 versus 3.600 cautari lunare exacte, deci avem un interes major din partea femeilor in a cauta cadouri potrivite ocaziei.

De Valentine’s Day putem directiona trafic catre sectiunile „Pentru EL” din magazinele de cadouri afiliate, dar in egala masura as incerca sa promovez gadget-uri potrivite domnilor. Pentru ELE, domnii se pot orienta spre articole de fashion ce nu necesita cunoasterea exacta a marimilor: pulovere/bluze one size, lenjerie/corsete, caciuli/fulare/manusi , dar nu as neglija parfumurile si bijuteriile – mai mult spre variantele ieftine, gablonturi, nefiind o ocazie atat de speciala sa necesite investitii majore.

Pentru advertiseri – Ca magazin m-as asigura ca am un feed functional, ce cuprinde produsele ce pot fi vizate de Valentine’s Day. De asemenea, as evidentia pe prima pagina cele mai potrivite oferte si as instiinta afiliatii asupra gamei de produse ce poate fi promovata. Un top al celor mai vandute produse, bazat pe experientele din anii trecuti ar fi cu siguranta bine venit. Mici reduceri sau acordarea unor coduri/vouchere de discount pot face minuni.

Follow @serbancc
seoserv.ro

Cristian Ignat, PPC Marketing Manager 2Parale

cristian ignatFacebook Ads – Cred ca Facebook te poate ajuta mult in perioada imediat urmatoare. Folosind Facebook Ads poti targeta publicul tinta in functie de stadiul relatiei (intr-o relatie, logodit, casatorit), dar si de sexul persoanei.

Comportamentul barbatilor atunci cand cauta cadou de Valentine’s Day/ Dragobete este foarte diferit de cel al femeilor. Barbatii vor sa ajunga la cadoul perfect in doi pasi si trei miscari. Spre deosebire de femei, noi nu avem aceeasi rabdare cand ii cautam cadou – desi o iubim la fel de mult precum ne iubeste ea :-). Stiind acest lucru, mesajele din reclamele afisate barbatilor pot pune accent pe siguranta ca ii va placea cadoul si pe faptul ca il va gasi rapid. Cu cat ajutorul site-ului este mai mare, cu atat rata de conversie ar trebui sa fie pe masura.

Spre exemplu, un mini tool care sa intrebe cateva detalii despre persoana careia i se face cadoul ar ajuta mult: tipul relatiei (iubita, logodna, casatorie), durata relatiei, culoarea ochilor, culoarea parului etc. Folosind o astfel de metoda vom crea incredere mai mare in potentialul client ca acel cadou va fi cel mai potrivit.

Atunci cand vorbim de cadourile cumparate de femei pentru barbati, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Ele petrec mai mult timp cautand cadoul perfect, se hotarasc si se razgandesc de multe ori pana se vor decide. Analytics-ul va arata altfel in aceasta perioada din acest motiv 🙂 Foarte important este ca din Facebook putem customiza mesajul pe baza tipului relatiei: Cadoul perfect pentru sotul tau!, Cadoul ideal pentru logodnicul tau!, Cadoul ideal pentru iubitul tau!

Remarketing – Daca analizam Google Trends, acesta ne arata ca in mod cert femeile cauta cadouri mai mult decat barbatii.

Deci este posibil ca o femeie sa caute de 3 ori pe Google, nefiind hotarata ce sa cumpere, fata de un barbat care prefera sa cumpere cadoul de la prima cautare. Stiind acest comportament, este important ca mesajul si produsele promovate sa fie diferite pentru publicul feminin. Acest lucru se poate face prin remarketing, afisand cat mai multe produse diferite. Deoarece un grup poate avea o singura pagina destinatie, o optiune ar fi programarea orara a anunturilor din mai multe campanii care au aceeasi targetare. Perioada de remarketare ar trebui sa fie mai mare la femei decat la barbati, in baza timpului de luare a deciziei.

Follow @CristianIgnat
cristianignat.ro

Vlad Andries, afiliat si proprietar magazine online

vlad andriesFacebook Ads – In campaniile de Facebook Ads dedicate zilelor de Sfantul Valentin si Dragobete recomand adaptarea mesajului in functie de Relationship status si Family status.

Pe langa optiunile clasice de targetare a persoanelor singure, casatorite sau intr-o relatie, Facebook ofera si optiunea de a targeta cuplurile recent logodite (1 an/6 luni) sau recent casatorite (1 an/6 luni). De asemenea, ad-urile de tip share link in feed tind sa performeze mult mai bine (ca recomandare generala).

Follow @vlad_andries.

Le multumesc pentru disponibilitatea de a impartasi din experienta lor si va recomand sincer sa aplicati ideile lor.

Important pentru vanzari – advertiseri

• Actualizati cat mai repede uneltele de promovare cu ofertele de Valentine’s Day si Dragobete, inclusiv feed-uri dedicate, perfect functionale.

• Convingeti afiliatii sa promoveze cu prioritate aceste oferte prin comisioane speciale, bonusuri, cupoane, proiecte co-branded. Interactionati cu ei si raspundeti in timp solicitarilor lor.

• Informati constant afiliatii in legatura cu ofertele, landing page-ul dedicat si uneltele noi de promovare.

• Atentie la stocuri si la procesarea rapida a comisioanelor.

Important pentru comisioane – afiliati

• Verificati istoricul, daca e cazul, pentru a vedea ce ati vandut anul trecut, ce advertiseri/categorii/unelte de promovare v-au adus rezultate.

• Alegeti cu grija produsele pe care le veti promova, in functie de publicul vizat, tineti cont de recomandarile de mai sus pentru etapa de research si targetare.

• Urmariti mesajele interne, ofertele si noile unelte de promovare postate de advertiseri. Ei sunt singurii care va pot oferi informatii relevante despre landing page-ul dedicat si campanie.

A inceput o alta perioada de crestere pentru comertul online, goana dupa cumparaturi va continua cu 1-8 martie, e pacat sa nu ne mobilizam pentru a le oferi cumparatorilor ce cauta. Si e pacat sa ratati vanzarile si comisioanele.

Spor la conversii!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>