youtube indicatoriObiectivele unei campanii pe YouTube sunt cele mai multe ori de branding si awareness si mai putin de vanzare. E important insa de subliniat ca decizia de achizitie are adesea la baza brandul puternic al unei companii, creat in timp, prin investitii foarte mari. Online, acest branding se poate analiza si masura mai usor decat offline.

Daca saptamana trecuta am vorbit despre cum setam o campanie YouTube, e timpul sa vedem care sunt indicatorii pe care trebuie sa-i urmarim atunci cand rulam o campanie video pe YouTube.

Interfata Video Campaigns din Google AdWords ne ofera 4 tipuri de vizualizari predefinite, care ne ajuta sa interpretam mai usor datele:

Columns_Youtube

Views in YouTube

Cand selectam modul Views, atunci vom putea analiza vizionarile reclamelor. Dupa ce selectam acest mod de vizualizare, vom putea vedea statistici cu referire la views, earned views, avg. CPV, total cost si Unique viewers.

Views indica numarul de true views, mai exact persoanele care au vazut (complet si partial) reclama si nu au dat click pe  Skip ad.

Earned views este un indicator foarte important, deoarece reprezinta numarul de afisari pentru alte video-uri din contul YouTube al clientului. Acest public reprezinta un public interesat de produsul promovat.

Avg. CPV este sinonimul CPC-ului din campaniile AdWords, mai exact costul per vizualizarea de tip True View.

Unique Viewers reprezinta numarul de persoane unice care au vazut reclama. Analizand acest indicator, putem sti cu precizie numarul de persoane la care a ajuns reclama noastra.

Audience in YouTube

Atunci cand selectam din Columns modul Audience, vor mai aparea doua campuri noi: Earned Subscribers si Earned Playlist Additions.

Acesti indicatori reprezinta numarul de abonati la canalul YouTube, respectiv numarul de video-uri  ce au fost adaugate in playlist-ul persoanei care a vizualizat reclama. Pentru a urmari acesti indicatori trebuie sa ne asiguram ca promovam nu doar un produs sau un brand, ci un canal de continut pe YouTube, care are interes pentru publicul tinta.

Un exemplu de canal cu continut excelent este cel al lui Jamie Oliver, insa la fel de ok ar putea fi un magazin IT&C precum PC Garage, care are o serie de video-uri foarte utile pentru publicul tinta.

Branding

Atunci cand selectam acest mod, pe langa indicatorii din Audience vor mai aparea: Earned Likes, Earned Shares, Avg. view freq. si Avg. impr. freq. Toti acesti indicatori reflecta modul in care publicul tinta a apreciat continutul video promovat, precum si numarul de repetitii a reclamei catre acest public.

Conversions

Ultimul mod de vizualizare predefinit de Google face referire la Conversii. Asa cum spuneam initial, YouTube nu are ca obiectiv direct conversiile. Insa acestea se pot analiza folosind indicatorii de aici: website clicks, conversions si conv. rate. Exista o discrepanta foarte mare intre volumul de click-uri afisate in AdWords si cele din Analytics (folosind parametrii utm), e foarte probabil sa fie un bug in AdWords cu referire la acest indicator.

Se poate derula o campanie YouTube cu obiectiv pe vanzare si va voi arata pe un exemplu concret.

Exemplu. Anul trecut, Avon, activ cu program de afiliere si in 2Parale, a avut o campanie de recrutare a unor noi reprezentati. Procesul era simplu: publicul tinta ajungea la Avon, pe pagina cu formularul unde erau invitati sa il completeze, acestia primind si un bonus (in produse Avon daca-mi aduc bine aminte). O idee buna pe care ar fi putut sa o implementeze Avon era sa creeze cateva video-uri cu reprezentati care sa spuna despre cat de mult i-a ajutat Avon si sa precizeze inclusiv sumele castigate (testimoniale video).

Aceste video-uri ar fi putut promovate catre publicul care a ajuns pe pagina cu formularul de inscriere, dar nu l-a completat. Targetarea ar fi una foarte precisa, deoarece ajungem la un public ce a prezentat la un moment interes sa devina reprezentant Avon, dar acesta nu a fost convins doar din continutul de pe site. In acest caz, statisticile de aici ar ajuta mai mult.

Un ultim indicator la care ar trebui sa ne uitam (din punctul meu de vedere, cel mai important) este video played to:

video_played_to

Acesta ne spune ce procent din reclama a fost vizualizata de publicul targetat. Este important de luat in considerare faptul ca mai mult de jumatate (53%) din reclamele video rulate online nu sunt vizionate pana la sfarsit. Aceasta afirmatie a fost facuta de Bruce Daisley pe vremea cand era la conducerea YouTube UK.

In urmatorul articol despre campaniile YouTube, vom discuta despre posibilitatile de segmentare oferite de platforma si cum putem targeta mai eficient publicul tinta.

Daca aveti intrebari sau diverse experiente si exemple de reclame YouTube, le astept in sectiunea de comentarii.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>