Afiliere love hateSăptămâna trecută am participat la evenimentul dedicat marketingului afiliat, organizat de Lumea SEO PPC, cu o prezentare despre Love&Hate în relația stabilită între afiliați și advertiseri. Vlad Stănilă, Affiliate Network Manager @ 2Parale, a antrenat sala cu o serie de informații interesante despre plusuri și minusuri care afectează colaborarea win-win din afiliere.

Am preluat ideile de bază expuse în prezentare, le găsiți mai jos.

Cine sunt Super Afiliații?

Energici, orientați către rezultate, cu sume foarte mari câștigate din afiliere, care ne  învață cum poți transforma afilierea într-un job. De obicei, pornesc de la un proiect online bazat pe feed-uri de produse prin care anunță oferte prezente pe magazinele online. Apoi caută surse de trafic și încep să investească într-o comunitate pe Facebook, în construirea unei baze de date de abonați la newsletter și, pentru creșterea volumului, în campanii PPC. Investesc propriile bugete, urmând să încaseze bani din comisioane. Dacă descoperă nișe și oferte cu o rată de conversie foarte mare pot face campanii PPC direct către site-ul advertiserului fără să mai treaca traficul prin propriile proiecte (sigur, dacă advertiserul permite acest lucru).

Ecuația afiliatului

Trafic x rată conversie x valoare medie/comandă x comision = $$$. În cazul afiliaților care fac PPC avem o investițe inițială, ceea ce înseamnă că: total investit < total câștigat = profit.

PPC Afiliere

Unde intervin probleme în relația dintre afiliat și advertiser?

1. La advertiseri.

Mulți dintre ei gestionează programe de afiliere fără a se gândi la win-ul afiliaților și au în minte doar propriul profit. Din pacate pentru ei, în afiliere, dacă ambele părți implicate nu scot profit în același timp, lucrurile nu vor funcționa. Sau, așa cum am mai întâmpinat, colaborarea win – win menționată începe, uneori, să se transforme chiar într-o competiție fără finish line.

2. La afiliați.

Uneori, afiliații profită din plin de ofertele bune ale advertiserilor, cât și de greșelile pe care aceștia le fac. Se materializează în brand bidding sau atunci când intră în competiție directă cu advertiserul atât din punct de vedere SEO, cât și PPC.

Drept urmare, este important ca afiliatul să aleagă corect advertiserii cu care lucrează, nișele și produsele pe care le va promova. Pe de alta parte, este necesar ca advertiserul să considere și să trateze afiliații precum niște parteneri pentru o colaborare întotdeauna echilibrată.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>