Alen Todorov – Elefant.ro

… Si asta intr-o luna de vara. Daca unii se plang de scaderea vanzarilor pe timpul verii, Elefant.ro a reusit sa atraga in luna iulie, prin programul lor de afiliere din 2Parale, vanzari generate cu 41% mai mari. Este unul dintre advertiserii care si-a adjudecat un procent bun din vanzarile de 1,85 de milioane de lei (TVA) aduse de Summer Affiliate Challenge in 2Parale.

Perspectivele sunt si mai bune, in conditiile in care a inceput goana dupa manuale si cartile educationale. Alen Todorov, Director de Marketing la Elefant.ro, ne dezvaluie ce ce cauta in urmatoarea perioada si cum poti aborda cumparatorii de carte. Plus detalii legate de noul site si extinderea in Republica Moldova.

2Parale: Cum explici cresterea vanzarilor cu 41% in luna iulie?

Alen Todorov: Am observat o crestere extrem de buna si suntem siguri ca este atat rezultatul recompensarii afiliatilor cheie prin comisioane preferentiale, cat si al pastrarii unei linii de comunicare cat mai deschise cu afiliatii nostri.

2Parale: Care sunt atuurile voastre in atragerea si motivarea afiliatilor?

Alen Todorov: Datorita comisionului si mai ales datorita ofertelor saptamanale pe care le avem. Oferte care, odata preluate de afiliati, vor genera vanzari extrem de bune.

2Parale: Ce modalitati&unelte de promovare recomandati afiliatilor care vor sa vanda mai mult?

Alen Todorov:  Cred ca ne putem mula pe cele doua categorii majore de afiliati de carte. In prima categorie sunt cei care comunica oferte saptamanale si cei care fac recomandari propriu-zise de titluri specifice. Pentru cei care comunica recomandam display pentru promotii si link-uri pentru review-uri.

2Parale: Ce v-ati dori voi de la afiliatii din 2Parale?

Alen Todorov: Afiliati 2Parale sunt extrem de proactivi si ne ajuta foarte des cu feedback direct de la cititorii lor, fapt pe care il apreciem mult. Ne dorim sa facem noi mai multe pentru ei si in curand vom oferi cateva unelte ce vor facilita promovarea Elefant.

2Parale: In urmatoarea perioada creste interesul pentru manualele scolare si cartile educationale. Ce recomandari aveti pentru afiliati si ce campanii pregatiti?

Alen Todorov: In aceasta perioada apare un nou client, cel de manuale scolare. Acesta este mult mai grabit si incearca sa gaseasca surse care sa-l ghideze catre cartile de care are nevoie. O sugestie ar fi crearea de articole dupa o structura de tipul clasa I, clasa a II-a… cu lista de manuale aprobate si o mica descriere.

ELEFANT.ro
7% comision
1 luna recurenta
0 comisioane respinse in luna iunie
4 este pozitia din Topul campaniilor din 2Parale (ultimele 30 de zile)

2Parale: Ce categorii de carti sunt cele mai atractive pentru cumparatori?

Alen Todorov: Conform unei categorisiri specifice domeniului, vedem o pondere extrem de mare pe ce inseamna carte de fictiune si carte de copiii. De asemenea, aceste date se pot verifica si live (si chiar recomandam aceasta practica) in sectiunile dedicate:

a.       Top 50
b.      Cartile lunii
c.   100 de noutati –  (recomandam promovarea noutatilor, deoarece pentru majoritatea oferim transport gratuit, chiar si pentru comenzi sub 85 de lei).

2Parale: Cum s-a modificat valoarea comenzii medii pe Elefant.ro, in ultimul an?

Alen Todorov: Fiind intr-un ritm de crestere accentuata si cu o frecventa de cumparare aproape lunara, marimea medie  a unei tranzactii este mai mica decat in lunile precedente. Ce observam in schimb este ca a doua tranzactie a unui client este si cu 20% mai mare decat prima. Pentru o buna parte din clientii nostri este prima experienta pe care o au cu e-commerce. Recomandam in promovarea pe care o fac afiliatii o  reasigurare a faptului ca o astfel de tranzactie este sigura si exista chiar legislatie care asigura cumparatorul.

2Parale: Din experienta voastra, cum s-a schimbat atitudinea consumatorilor fata de shopping-ul online de carti?

Alen Todorov: Datorita ofertei comerciale pe care incep sa o aiba retaileri online (gama, preturi mult mai bune decat in offline etc.) clientul este mult mai deschis, iar in momentul in care are o prima experienta pozitiva devine fidel si deschis la a cumpara si alte produse. Obiectivul pe care il avem prin transport gratuit la comenzi de peste 85 de lei si  timp de livrare de maxim 48 de ore in toata tara este sa oferim aceasta experienta si sa contribuim la cresterea nu doar a pietei de carte, ci si a celei de e-commerce in general.

2Parale:  Ce schimbari/noi sectiuni pregatiti pentru urmatoarea perioada?

Alen Todorov: Datorita cererii venita din partea clientiilor vom introduce in curand posbilitatea livrarii si in Republica Moldova. De asemenea, lansam in septembrie un nou site care momentan este in beta. Daca exista afiliati care ar dori sa fie printre primii care vor testa site-ul, ne pot trimite un mail sau pur si simplu se pot inscrie pe beta.elefant.ro.

2Parale: Ce rol joaca marketingul afiliat in strategia de marketing a Elefant.ro?

Alen Todorov: Marketingul afiliat ne permite accesul la un canal nou de promovare cu o contributie semnificativa in incasari.

Marketingul afiliat are un promise destul de simplu: platesti doar la vanzare, limitand astfel riscurile ce vin cu orice investitie in promovare. Ne place aceasta promisiune si nu cred ca exista sau va exista in curand o alta platforma ca si 2Parale care sa poata sa o sustina.

Takeaways

•  Advertiserii ar trebui sa atraga in programele lor si sa fidelizeze afiliatii performanti; comisioanele preferentiale si actualizarea constanta a uneltelor de promovare ii pot ajuta in acest sens.

•  Atentie la feedback-ul afiliatilor.

•  Top-uri ale celor mai vandute produse dintr-o anumita perioada si o lista cu noutatile de pe site sunt foarte utile afiliatilor.

•  In urmatoarea perioada focus pe manuale scolare si carti pentru copii.

•  Structurati cartile scolare promovate in functie de varsta cititorului.

Spor la conversii tuturor!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>