In perioada 12-15 ianuarie am participat la cel mai important eveniment dedicat afilierii, Affiliate Summit West 2013, in Las Vegas, la Caesar’s Palace. A fost cea mai mare editie de pana acum, cu peste 5.000 de participanti (retele, agentii, afiliati, advertiseri, dezvoltatori de software dedicat, aplicatii, forumuri, bloggeri, presa etc.)!

affiliate summit west 2013

Dincolo de dimensiunea impresionanta a intregului eveniment, doua lucruri mi-au atras atentia:

– chiar daca are loc in Statele Unite si se bazeaza foarte mult pe industria americana de afiliere (cea mai mare din lume – peste 3 miliarde de dolari in 2013), participantii sunt din toate colturile lumii – am cunoscut oameni din Maroc, Spania, Belgia, Polonia, Canada, iar surpriza cea mai placuta a fost sa ma intalnesc cu mai multi romani acolo, chiar fara sa stim unii de ceilalti!

– problemele de care se loveste industria de afiliere sunt aceleasi peste tot, fie ca vorbim despre aspecte tehnice (si la ei sunt putini oameni care manipuleaza cu usurinta feed-urile de produse, de exemplu), despre dificultatea de a convinge advertiserii ca trebuie sa fie mult mai transparenti in afiliere decat in alte canale de marketing (reprezentantul Neo@Ogilvy a spus chiar ca aceasta este principala provocare pentru 2013), fie ca ne referim la ingrijorarea privind tentativele de frauda care ii preocupa deseori atat pe afiliati, cat si pe advertiseri (peste tot in lume cel mai greu, dar si cel mai important, este sa construiesti relatii de incredere).

Cateva aspecte specifice si trendurile pentru 2013 care s-au discutat acolo:

brandurile mari investesc deja serios in afiliere – pentru multi, canalul acesta este responsabil de peste 20% dintre conversiile online. Am participat la un workshop dedicat online marketingului pentru big brands, la care speakerii au fost reprezentanti GAP, Disney si ai diviziei interactive Ogilvy.

specializarea este mult mai puternica – atat pe industrii, cat si pe roluri. Sunt multe agentii cu experienta in managementul programelor de afiliere sau profesionisti recunoscuti care asigura clientilor acest serviciu, foarte putini sunt clientii care nu au oameni dedicati pentru afiliere, fie ca sunt interni sau externi. Faptul ca exista 2 categorii de premii dedicate, una agentiilor si una specialistilor externi, spune destul de multe. Am avut sansa sa cunosc 2 dintre cei mai buni Affiliate Manageri – Chuck Hamrick (care a fost de altfel mentorul meu la aceasta editie si datorita caruia am profitat extrem de mult de aceasta experienta) si Geno Prussakov, un prieten mai vechi de-al nostru, pe care m-am bucurat enorm sa il intalnesc „pe viu”.

Tendinte principale pentru afiliere in 2013

mobile, mobile, mobile. Peste 30% din traficul de sarbatori din unele retele de afiliere a provenit de pe mobil (smartphones, tablete etc.), in vreme ce advertiserii sunt in majoritate nepregatiti sa profite de asta.

automatization and big data. Toti jucatorii din afiliere au acces la volume impresionante de date care pot fi folosite in imbunatatirea conversiei si cresterea businessului.

video. Youtube este al doilea motor de cautare din lume, iar pentru multi dintre jucatorii din online este a 2-a sau a 3-a sursa de trafic. Generarea constanta de continut video (saptamanal sau mai des) iti poate aduce beneficii enorme pe termen lung. Daca produsele nu se preteaza la video reviews, atunci poti filma pur si simplu un endorser care sa vorbeasca despre experienta utilizarii produsului sau serviciului pe care il vinzi.

Ma opresc aici, voi impartasi mai multe din experienta la intalnirea privata din ianuarie cu super afiliatii nostri, dar si in urmatoarele, bineinteles. Pana atunci, puteti analiza prezentarile de la Affiliate Summit.

Mai multe fotografii gasiti pe Facebook/2Parale.

Va recomand sa participati la Affiliate Summit, este o investitie categoric profitabila si o experienta remarcabila.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>