catalina-marusterSe stie ca persoanele proactive au cele mai multe sanse sa reuseasca pe plan profesional – fie ca vorbim de marketing afiliat, PPC, blogging sau PR. Se pot gasi si exceptii, insa ele exista doar ca sa intareasca regula.

Din experienta proprie, pot recunoaste ca am subestimat puterea pe care un curs sau un examen o poate avea asupra viitorului meu. Aici vorbesc despre Online Marketing Academy, un proiect marca Google, sustinut si de 2Parale, al carui scop este sa ii invete pe studentii celor mai mari universitati din Romania cum sta treaba cu marketingul online. Mai exact, le arata acestora cum sa devina specialisti in Google Adwords. Cursul este structurat in doua parti:  AdWords Fundamentals si Advanced Search, urmand ca studentii care au trecut ambele examene cu scorul minim necesar (85, respectiv 70%) sa obtina titlul de AdWords Qualified Individual.

Initial am luat totul ca pe o joaca. Ascultam vorbele unor oameni exceptionali si invatam tot mai multe lucruri interesante despre AdWords, fara sa constientizez importanta prezentei mele acolo. Dupa ce am dat primul examen si am obtinut al 4-lea punctaj din serie, lucrurile au inceput sa se miste pe fast-forward: am primit o tableta si un mesaj pe LinkedIn. Cristian Ignat, unul dintre cei mai cunoscuti specialisti de PPC din domeniu, vroia sa discutam despre viitorul meu in 2Parale. Ne-am vazut, ne-am placut si dupa ce am trecut de o serie de interviuri, am semnat contractul.

Stiu ca daca nu as fi fost la Google Academy, nu as fi acum la 2Parale. Din ceea ce am invatat eu pana azi, exista anumite lucruri pe care daca le faci, nu are cum sa iasa decat bine.

1. Implica-te.

Fie ca este vorba de participarea la evenimente de profil sau de promovarea unei idei in care crezi, este important sa fii acolo. Atat pentru informatiile valoroase pe care le-ai putea obtine, cat si pentru networking – nu stii niciodata langa cine te asezi la o conferinta sau cine va citi ce tocmai ai scris tu pe blog. Daca nu intri in joc, nu ai cum sa castigi.

2. Invata.

Din carti, de pe net, din reviste, de la oamenii pe care ii admiri. Urmeaza cursuri online (gen Coursera, OxLearn) si cursuri offline, invata o limba straina (Busuu.comLiveMocha) sau asculta sfaturile oamenilor din bransa (TED). Orice sursa de informatie este binevenita, atata vreme cat contribuie la dezvoltarea ta.

3. Da mai departe.

Odata ce ai trecut printr-o serie de experiente si ai invatat lucruri care ar putea fi folositoare si celor din jurul tau (aici excludem concurenta), nu le tine doar pentru tine. Desi la prima vedere puterea e in mainile celui care detine informatia, cel care decide sa impartaseasca ceea ce stie cu ceilalti primeste statutul de expert in domeniul respectiv si beneficiaza de un grad mare de credibilitate.

Ca sa vorbim in termeni de marketing, pasiunea, perseverenta, profesionalismul si perspectiva sunt cei 4P care joaca un rol important in construirea unei cariere de succes. Cu cat bifezi mai multi, cu atat mai bine.

  1. Marketingul online nu inseamna doar google adwords. Iar pentru a demara o campanie adwords nu ai nevoie sa treci prin Google Academy 🙂 trebuie doar sa dispui de buget iar un consultant google va face toata treaba pentru tine.

  2. Marketingul online nu inseamna doar google adwords. Iar pentru a demara o campanie adwords nu ai nevoie sa treci prin Google Academy 🙂 trebuie doar sa dispui de buget iar un consultant google va face toata treaba pentru tine.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>