Sa faci campanii in reteaua de Display Google nu este usor. Nu e usor nici sa le optimizezi si nici sa aduci vanzari cu ele. E mai greu decat pe Search, pentru ca aici nu stii daca persoana care iti vede bannerul este interesata de ceea ce vinzi tu sau nu. Prin urmare, este foarte important ca atunci cand setezi o campanie cu targetare pe reteaua de Display sa fii foarte atent la targetarile pe care le faci si sa folosesti la maxim resursele si tool-urile puse la dispozitie de Google.

Un tool foarte util despre care o sa va vorbesc in acest articol si pe care eu il folosesc foarte des atunci cand gandesc o strategie pentru o campanie de Display este Google Display Network AdPlanner.

De ce il consider util?

Google Display AdPlanner te ajuta sa gasesti plasamentele potrivite tipului tau de audienta si iti confera o groaza de statistici in legatura cu plasamentul (sau audienta) respectiv(a). Este impartit in doua sectiuni: GDN Research, unde poti cauta plasamente in functie de anumite setari (regiune geografica, audienta, continut), si Media Plan, unde poti salva plasamentele pe care vrei sa le folosesti in campania ta. How cool is that? 🙂

Cum folosesc Google Display AdPlanner

1. Tab-ul GDN Research -> Search by placement.

adplanner1

Iti confera statistici la nivel de plasament, cum sugereaza si denumirea. Am luat ca exemplu site-ul sfatulmedicului.ro, am selectat ca tara Romania din lista derulata de mai jos si obtin ca rezultat urmatoarele date:

• categoria din care face parte site-ul: Health; de precizat aici ca unele site-uri se incadreaza la mai multe categorii, cum era de asteptat. Imi place aceasta statistica pentru ca de multe ori mi-am pus intrebarea daca nu exista o lista cu site-uri dintr-o anumita categorie – se pare ca nu, dar poti obtine informatia invers: sa vezi in ce categorie (categorii) este incadrat un site;

• informatii despre trafic:

adplanner2

Nici nu mai e cazul sa explic de ce e utila aceasta informatie :).

• demografice – inca nu avem statistici pentru Romania (cel putin eu am incercat sa verific aceste date pentru mai multe site-uri din topul trafic.ro & SATI si am primit ca raspuns „Demographic data is not available”). Putem insa vedea cum vor arata ele in viitor, uitandu-ne la un exemplu pentru youtube.com pentru toate regiunile:

adplanner3

Cool, nu credeti? 🙂

• ce site-uri au mai vizitat cititorii sfatulmedicului.ro?

adplanner4

O informatie foarte utila in cazul in care vrei sa faci o campanie cu targetare de plasamente si ai nevoie de mai multe idei.

Observam aici si butonul Add to media plan – buton care te ajuta sa-ti salvezi plasamentele de interes pentru tine. Spre exemplu, daca vinzi tratamente naturiste pentru vergeturi, o idee buna ar fi sa selectezi si formula-as.ro in lista ta de plasamente.

Coloana din dreapta, Affinity, confera cate o „nota” in functie de cat de puternica este legatura intre audienta unui site comparativ cu un altul. Spre exemplu, utilizatorul sfatulmedicului.ro este de 2.8 ori mai probabil sa se regaseasca si pe formula-as.ro comparativ cu un utilizator oarecare de internet. Google explica mai bine aici.

• in ce alte categorii mai gasim audienta sfatulmedicului.ro?

adplanner5,

.

• ce formate de bannere accepta acest plasament:

adplanner6

2. Tab-ul GDN Research -> Search for placements

adplanner7

Aici avem diverse optiuni de selectare a listelor de plasamente:

• in functie de ce fel de campanie vrem sa facem: cu targetare de plasamente, topicuri, interese, sau campanie pentru Youtube;

• si cum vrem sa primim sortarea plasamentelor respective:

  • Audience Match – plasamente (rezultate echilibrate) care se potrivesc cel mai bine cu audienta definita;
  • Composition Index – site-uri mai mici, dar unde audienta definita de noi este foarte concentrata;
  • Audience Reach – site-uri mai mari, unde gasim intr-un procent destul de ridicat audienta definita de noi;
  • Context Match – plasamente a caror continut se potriveste cel mai bine cu audienta din target;
  • Impressions – site-uri unde am putea obtine un numar mare de afisari.

Studiu de caz

Putem combina in mii de feluri aceste optiuni, ce va recomand eu este sa va jucati cu fiecare dintre ele si sa analizati rezultatele pe care le obtineti. Voi continua cu un exemplu concret: sa spunem ca avem un magazin care vinde ochelari de soare ai unor branduri mari, cu preturi mai ridicate deci. Vreau sa fac o campanie cu targetare de plasamente si ma folosesc de Google Display Network AdPlanner pentru a le gasi.

Pentru ca ma intereseaza atat sa vand produsul respectiv, cat si sa obtin un pic de branding pentru magazin, voi face urmatoarea selectie: caut plasamente si vreau site-uri cu mult trafic, dar unde se regaseste si audienta mea – Audience Reach.

adplanner audience

Mai departe am facut urmatoarele selectii:

– vreau ca audienta mea sa fie din Romania si sa vorbeasca limba romana, pentru ca voi face anunturi in romana si am doar livrare nationala,
– ma intereseaza sa gasesc site-uri unde se vorbeste despre ochelari de soare – optiunea Content Keywords,
– drept categorie vreau sa apartina  luxury goods, magazinul avand produse de brand, destul de scumpe, si sunglasses,
– ma intereseaza doar domeniile .ro (doar de dragul exemplului :)),
– vreau sa apar doar above the fold,
– vreau targetare doar pentru desktop.

Obtin astfel urmatoarele sugestii de plasamente pe care eu le consider  multumitoare:

adplanner8

Selectandu-le, am in partea dreapta sus si un „estimator” de trafic:

adplanner9

Pentru a le adauga la campania mea, am doua optiuni:

– ori le adaug la planul meu, daca nu am terminat inca research-ul pentru campania de display,

adplanner10

– ori le export direct in AdWords,

adplanner12

Exista o multime de optiuni in Google Display Network Ad Planner, eu va recomand sa il folositi cu incredere si sa va jucati cu multitudinea de butoane de acolo! E atat fun, cat si util! Mult succes!

Voi ce experiente aveti cu el?

  1. Multumesc Alexandru! Esti abonat la newsletterul nostru? Ne urmaresti pe Twitter & FB? E o metoda buna de a afla de astfel de articole :). Si eu sunt foarte entuziasmata de acest tool si ma joc cu el de fiecare data cand prind ocazia, te incurajez sa faci si tu la fel! Mult succes!

  2. Multumesc Alexandru! Esti abonat la newsletterul nostru? Ne urmaresti pe Twitter & FB? E o metoda buna de a afla de astfel de articole :). Si eu sunt foarte entuziasmata de acest tool si ma joc cu el de fiecare data cand prind ocazia, te incurajez sa faci si tu la fel! Mult succes!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>