2014_planificare afiliereDaca 2013 a fost anul schimbarilor in domeniul Pay Per Click (Enhanced Campaigns, interfata AdWords, targetari noi pe Facebook etc.), in 2014 targetarea cat mai precisa a consumatorilor, cu reclamele potrivite, va fi unul dintre cuvintele cheie pe orice canal ce permite campanii PPC.

Reclame si continut personalizat (Dynamic Remarketing)

Google a pierdut putin startul lasand in fata unelte precum Sociomantic, Ad Pilot sau Criteo. Aceste tool-uri folosesc un sistem numit Real Time Bidding, care livreaza mult mai eficient reclamele in reteaua de Display. Bannerele sunt create in mod dinamic in functie de comportamentul vizitatorilor pe site, iar landing page-ul este cel mai apropiat de produsul pe care s-a dat click.

Un exemplu concret este un site de fashion. Sa luam urmatorul scenariu: un barbat care a intrat pe categoria Incaltaminte barbati si se uita la 5 perechi de pantofi maro. Dupa ce va parasi site-ul, va vedea bannere care contin o parte din produsele tocmai vizualizate. Bannerele contin pozele cu pantofii maro la care s-a uitat, pretul produselor (chiar si pretul redus la unele unelte) si are posibilitatea sa dea click pe unul din aceste produse. Deci bannerul este impartit in mai multe produse. Pe acelasi site, intra o femeie care s-a uitat la 5 perechi de cizme. Dupa ce va pleca de pe site, ea va vedea bannere cu cizmele pe care tocmai le-a vazut pe site-urile pe care se plimba prin remarketing.

Acest lucru se face folosind unelte 3rd party precum cele precizate mai sus. Google, chiar daca a pierdut startul, si-a dat seama de potentialul pe care il aduc aceste reclame personalizate si a lansat Dynamic Remarketing. Din pacate,  acest tip de remarketing nu se poate folosi deocamdata in Romania, deoarece trebuie sa avem un cont Merchant. Sper sa vedem un update anul acesta din partea Google si pentru Romania, ne-ar ajuta mult.

Pentru a folosi Sociomantic trebuie sa ai un buget de minim 2.000 euro / luna, dar AdPilot nu are conditii de buget.

Facebook Ads

A sosit momentul ca Facebook sa inceapa sa faca bani. Multi bani. Cred cu tarie ca 2014 va fi un an foarte bun pentru gigantul din social media. Incepand de la faptul ca reclamele sunt aprobate aproape la secunda, pana la optiunile de targetare foarte nisata pe baza de Facebook ID / adresa de email sau telefon ma fac sa cred ca Facebook va scoate artileria grea anul acesta.

Ca advertiser, ce-ti poti dori mai mult decat sa targetezi foarte precis (la nivel de individ), iar reclama ta sa fie aprobata in cateva minute? Daca platforma va deveni din ce in ce mai permisiva, iar targetarile din ce in ce mai detaliate, atunci nimic nu ne opreste sa mutam bugete aici.

Aici se adauga si push-ul celor de la Facebook prin oamenii de vanzari care te ajuta sa cheltuesti mai mult, setand ei campaniile in locul tau, daca vei cheltui un buget minim.

Publicitatea pe YouTube

Companiile mari care isi fac publicitate la TV vor realiza cat de eficient si ieftin este YouTube. Sa platesti 0,1 lei per true view si sa te asiguri ca primele 5 secunde din reclama ta video sunt vazute de publicul tinta mi se par doua beneficii greu de gasit in alta parte. Daca mai adaugi multitudinea de targetari si rapoarte oferite de platforma, atunci iti dai seama ca pur si simplu trebuie sa fii aici. Acest lucru cred ca va impulsiona si companiile medii spre mari sa testeze acest canal.

Google Display Network

Daca sa atingi un CTR de 1% in reteaua de display era imposibil acum ceva vreme, astazi este realizabil. Si nu vorbesc de campanii de remarketing, ci de targetarea pe audiente. Acest lucru inseamna ca Google a lucrat mult la finisarea audientelor si a preciziei prin care ajungi la publicul tau tinta.

In 2013 au fost lansate cel putin doua formate noi de bannere mai mari: 300×600 (half-page) si 970×90 (large leaderboard). Mai mult decat atat, Google a crescut marimea maxima a unui banner, de la 50KB la 150KB. Si a lansat formatele Lightbox. Toate aceste schimbari ofera clientilor AdWords mai multe oportunitati prin care pot ajunge la potentiali clienti.

Campanii pe mobil si tableta

Un lucru este cert: traficul pe mobil si tableta creste de la an la an, iar in ultima vreme evolutii frumoase se vad de la luna la luna. Chiar si asa, volumul de tranzactii de pe mobil este inca mic. Procentul de persoane care au incredere sa comande de pe mobil este inca mic. Daca vorbim de clienti noi care vin din mobil as zice chiar infim. Daca vorbim de clienti fideli, atunci rata de conversie este mare. Mobile-ul are o crestere vizibila si garantata.

In 2014 vom vedea din ce in ce mai multe site-uri optimizate pe mobil, ceea ce va atrage si bugete in aceasta directie. Traficul care vine din campaniile platite cu targetare pe mobil si tableta poate ajuta la cresterea volumului de conversii. Cineva care cauta haine pe mobil, in timp ce este in metrou sau autobuz, este mai mult in stadiu de informare. Cred ca tranzactia finala se va face cand va ajunge la un desktop / laptop, cand va actiona pe baza informatiilor vazute pe mobil.  

Voi ce optiuni noi va asteptati sa vedeti in zona de pay per click marketing? 

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>