femei afiliere martieEste mai dificil pentru o femeie in afiliere?

Numai cand te gandesti la conversii, CTR, feed de produse si cod de tracking imaginea este mai greu de asociat personalitatii clasice atribuite femeilor.

Realitatea e ca afilierea si marketingul online, in general, au devenit in aceeasi masura de familiare femeilor precum sunt barbatilor. Si ca femeile reusesc in fiecare zi sa faca performanta in online, fie ca sunt in tabara afiliatilor, fie in cea a advertiserilor.

Anul trecut, tot la inceput de martie, am vrut sa le cunoasteti si voi pe cateva dintre femeile implicate in afilierea din Romania si prin 2Parale. Si sa le sarbatorim impreuna la inceput de primavara. Ne-a placut feedback-ul vostru si vrem sa continuam povestea cu noi doamne si domnisoare care contribuie in fiecare zi la cresterea acestei piete, care imbina cunostintele din domeniu cu intuitia, atentia la detalii si rabdarea, calitati pe care le considera atuuri specifice femeilor. Dar nu obligatoriu.

Stefania Trandafir vorbeste cu aceeasi lejeritate despre fashion, SEO si link building. A inceput afilierea in 2010, mai intai pe .com, dupa ce un prieten din Australia i-a starnit curiozitatea in legatura cu acest domeniu. Spune ca a vazut chimia inca de la inceput.

stefania trandafir2Era un domeniu nou pe care il atacam, foarte vast si extraordinar de interesant. Am fost sigura ca am sa pot sa gasesc sa fac ceva care sa-mi placa. Niciodata nu mi-a placut monotonia, sau sa lucrez cu program fix 8 ore/zi… si sa am un sef, asa ca acestea au fost motive in plus sa-mi continui studiul aprofundat in afiliere.

Stefania Trandafir, afiliat 2Parale 

In 2012 a inceput afilierea si in Romania, prin 2Parale. A ales fashion-ul, fiind atrasa de tendintele in moda si a inceput sa scrie articole informative care sa ajute si alte femei sa faca alegeri avantajoase la capitolul cumparaturi online.

I-a fost greu? Stefania spune ca dificil este doar inceputul, indiferent daca esti femeie sau barbat, si ca daca iti place ce faci, esti dornic sa inveti lucruri noi si muncesti, “succesul e garantat”.

O parere similara are si Ivona Oprisor, una dintre afiliatele 2Parale cu o evolutie frumoasa, care se implica si participa cu regularitate la intalnirile 2Parale, in ideea de a invata si interactiona.

ivona oprisorNu cred ca pentru o femeie poate fi mai dificil in afiliere decat pentru un barbat, daca are suficienta motivatie, iubeste independenta si proiectele de success, indiferent de natura lor!

Daca vorbim la modul general, o oarecare dificultate poate aparea daca nu se intra in afiliere cu un bagaj minim de cunostinte din domeniile IT si marketing! Insa orice se invata si se poate recupera pe parcurs prin ore de lucru suplimentare sau prin a face echipa cu cineva care are aceste cunostinte!

Ivona Oprisor, afiliat 2Parale

Cu un istoric bogat in 2Parale, unde s-a afiliat inca din 2009, Alina Savu din echipa Styleandthecity.ro puncteaza si partile mai dificile de care te poti lovi ca femeie, amintind de programare si optimizarea campaniilor, mai ales daca ne referim la actiunile care implica notiuni avansate pe partea tehnica.

Din tabara advertiserilor, femeile manager nu vad nicio diferenta de competente, mai ales ca nu privesc domeniul din perspectiva provocarilor de natura tehnica.

Spre exemplu, Milena Nedelcu, director de marketing la IT&S – compania care dezvolta magazinele Koyos si SensoDays, nu vede neaparat necesara inclinatia tehnica in abordarea cu succes a unui program de afiliere, chiar daca ea personal se poate baza pe background-ul dobandit in timpul Facultatii de Automatica.

milena nedelcuE nevoie mai degraba de combinatia optima de elemente care garanteaza succesul intr-un parteneriat, si anume rabdare, timp investit si corectitudine.

Rabdare pentru a intelege sistemul, nevoile partenerilor si modalitatile prin care ne putem sprijini reciproc. Timp pentru a-ti cunoaste cat mai bine partenerii si a putea astfel actiona in directia interesului comun. Iar corectitudinea este ingredientul fara de care o relatie nu poate exista pe termen lung, pentru ca afiliatul este un partener care munceste alaturi de tine, are acelasi scop si te sustine cu ideile si ingeniozitatea lui.

Milena Nedelcu, IT&S

Nici Adelina Oprea, Marketing Manager la ZorileStore.ro, nu mizeaza pe abordarea tehnica.

adelina opreaEu personal nu vad marketingul afiliat ca un domeniu extrem de tehnic, ci mai degraba un mediu creativ, unde pe langa strategii trebuie sa creezi o relatie cu cei cu care lucrezi. Nu cred ca acest domeniu este mai dificil pentru femei, ba din contra, consider ca femeile sunt mai dedicate proiectelor in care se implica si au o atentie sporita la micile detalii.

Adelina Oprea, ZorileStore

Adelina impartaseste viziunea afiliatelor din 2Parale si considera ca cel mai important aspect pentru a reusi e sa iti placa ce faci.  Si chiar daca este un domeniu in care cei mai multi jucatori sunt barbati, implicarea iti va permite sa construiesti, indiferent de sexul persoanei cu care lucrezi. Ca dovada, Adelina ne dezvaluie si o surpriza pentru afiliatii ZorileStore: din acest an face echipa cu un nou coleg, barbat, care se dedica dezvoltarii programului de afiliere.

Atuurile feminine pot face diferenta?

In afiliere, ca in orice alt domeniu, cunostintele si experienta pot face echipa buna cu abilitatile personale. Intrebarea e daca femeile din afiliere si online fructifica anumite abilitati specifice mai degraba femeilor.

Pe langa avantajul de a intelege nevoile si mentalitatea unei femei, care ii permite sa exploateze mai bine nisa de fashion, Ivona Oprisor recunoaste ca atentia la detalii, rabdarea si perseverenta ii sunt de mare ajutor in munca de zi cu zi.

Pe aceleasi calitati mizeaza si Alina Savu si echipa ei, care promoveaza cu precadere produse fashion si beauty, reusind in plus sa imbine expertiza tehnica a domnilor din echipa cu experienta in continut, marketing si comunicare a femeilor. Si nu se opreste la aceste atuuri.

Alina Savu 2Probabil intuitia feminina ma ajuta mult cand vine vorba de a descoperi profilul utlizatorilor. In afiliere, este foarte important sa iti cunosti publicul si sa promovezi acele produse care se adreseaza tipului tau de consumatori. Iar cand nu ai date concrete referitoare la utilizatori, trebuie sa incerci diverse produse, sa observi care au un succes mai mare pentru publicul tau si pe acelea sa le promovezi mai intens.

Alina Savu, afiliat 2Parale

Nici la un nivel macro lucrurile nu sunt cu mult diferite. Paula Negrea, Manager eCommerce la TinaR, unul dintre magazinele online de top din industria locala de fashion, puncteaza extrem de sugestiv cum skill-urile personale pot face magii nu numai in administrarea unui program de afiliere, ci in dezvoltarea unui intreg business e-commerce.

paula negreaIn e-commerce, la cat de repede si de diferit ne miscam, valuri-valuri, in postura de manager as zice ca… you’re holding the universe together all the time.

Sunt multe orgolii de impacat, multe presiuni aiurea de domolit, multe energii bune de strunit si antrenat, e de tinut mereu focusul ca sa fim de la luna la luna mai buni, ca sa atingem performantele pe care ni le dorim. (…) Cred, insa, ca intuitia, empatia, creativitatea, umorul, blandetea fac foarte mult in tensiunea asta continua din domeniu.

Paula Negrea, TinaR

Si lucrurile nu se opresc aici. Ca femeie, Paula isi doreste pentru partenerii din afiliere si o recompensa emotionala, dincolo de cea financiara. Considera ca un afiliat conectat la mesajele si planurile lor, care vine cu propuneri de proiecte in ideea privilegierii  publicului loial, care va participa la trainingul pe care il are in gand, poate ajunge un reper in fashion, cu venituri pe termen lung.

Disciplina, atentia la the big picture, recompensarea harniciei, nevoia de a face mereu cate o surpriza frumoasa sunt si ele in ADN la o femeie din afiliere de la advertiser, as garanta! Dezavantajele… prea multi afiliati barbati care nu stiu moda! 🙂 Dar vor sa invete, sa nu mai piarda bani, asa am decis.

Paula Negrea, TinaR

O lista frumoasa de avantaje, care nu sunt insa evidentiate astfel la nivel general.

Milena Nedelcu vede avantaje ca femeie doar in rasfatul de 1 si 8 martie, considerand ca afilierea este o echipa in care partile implicate sunt parteneri.

Conversii si episoade memorabile aduse de afiliere

Toate aceste atuuri, toata munca si implicarea ar fi doar povesti frumoase fara rezultate si fara satisfactia adusa de un nou comision sau o noua vanzare record. Si, pentru ca vorbim de afiliere si online, fara flexibilitatea si independenta aduse de acest mediu.

Satisfactiile cele mai mari pe care mi le-a adus si mi le aduce afilierea in continuare sunt dealtfel nepretuite, posiblitatea de a castiga bani facand ceea ce imi place fara nici o restrictie, independenta fata de locul unde lucrez(net sa fie) si libertatea de a fi propriul meu sef!  Bineinteles ca o zi in care conversiile se dubleaza sau tripleaza ma binedispune ingrozitor :).

Ivona Oprisor, afiliat 2Parale

Stefania Trandafir pluseaza si tine sa precizeze ca satisfactiile aduse de afiliere depasesc sectorul financiar. Poate lucra de oriunde de pe blog daca are computer si internet, calatoreste mult, este mai informata in domenii care o intereseaza direct si primeste multumiri de la cititoare in urma articolelor scrise de ea.

Si, pentru ca dincolo de rezultate si rata de conversie suntem noi, oamenii, asa cum v-am povestit si cu alte ocazii, afilierea ne-a permis tuturor sa traim moment memorabile. Ce inseamna asta?

Anul trecut, la Black Friday, TinaR a „rupt” ca acoperire online, pentru ca ne-am mobilizat exemplar si in afiliere, va multumesc din nou!

Era 4 dimineata, vineri, eram pe mail cu top afiliatii si oamenii-cheie din 2Parale si ne trimiteam unii pe altii la culcare. La ora 8 venea al doilea val mare de vizite si conversii, merita sa fim up, sa-l vedem live pe statistici fiecare la el, sa ne dam semn de bucurie, pentru asta muncisem toata luna, pentru 15 x o zi normala! Priceless senzatia asta de togetherness, sincer :).

Paula Negrea, TinaR

Din experienta va pot confirma ca astfel de trairi au fost experimentate si de barbati din reteaua 2Parale, nu dau nume :P. Nu e nimic nefiresc, vorbim de bucurie, satisfactie, emotie, sentimente care nu tin cont de sex sau experienta profesionala.

Tot ca o scurta concluzie utila tuturor, sper, vreau sa transmit mesajul doamnelor si domnisoarelor din 2Parale: indiferent de sex, pregatire sau calitati personale, definitoriu in afiliere este sa iti placa ceea ce faci si sa sa muncesti constant pentru a deveni mai bun.

Felicitari tuturor pentru implicare, inclusiv celor pe care nu am reusit sa le aducem aici. Deocamdata.

O primavara cu multe zambete si conversii, ladies!

  1. Da Catalina, nu e usor dar se poate, si mie mi-a placut articolul de anul trecut si m-a inspirat foarte mult! Fara exemple concrete la indemana noastra e greu sa te motivezi, speram ca la anul sa citim si povestea ta ! 🙂

  2. @Catalina
    Multumesc si eu, Catalina, ma bucur ca te-a ambitionat. Ar fi fost si pacat sa nu cunoasteti povestile lor si sa nu invatam impreuna din astfel de experiente. Se poate, bineinteles, recomandarile lor sunt foarte pertinente si sper sa le poti aplica. Mult spor.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>