Subiectul optimizării programului de afiliere este unul foarte amplu, iar acest articol încearcă să acopere cât mai bine informaţii utile legate de traficul generat de afiliaţi, uneltele de promovare şi analiza datelor din Analytics prin dashboard-uri personalizate.

Uneltele de promovareAnalytics

Cu ajutorul statisticilor din platforma 2Parale pot fi făcute analize pentru fiecare tip de unealtă de promovare folosită de afiliați (quick link, feed de produse sau bannere). Pentru a analiza rezultatele pe care le generează fiecare unealtă de promovare, pot fi descărcate din contul de advertiser următoarele informații:

De la sectiunea Statistici pot fi descărcate informații legate de click-uri. Prin descărcarea CSV-ului pot fi centralizate date precum sursa traficului și unealta de promovare pe care s-a dat click-ul.

click export

După ce se centralizează datele legate de trafic, următorul pas este de a vedea care unealtă de promovare a generat cele mai multe vânzări și mai ales, care este valoarea comenzii medii (AOV) pentru fiecare unealtă de promovare. În acest fel poate fi urmărită unealta de promovare cea mai eficientă pentru a veni cu îmbunătățiri în acest sens. Acest lucru se poate face centralizând datele despre comisioanele generate de afiliați.

Din tab-ul de Comisioane din platformă poate fi descărcat un fișier CSV cu informații legate de unealta prin care clientul a ajuns pe site și a efectuat o comandă.

download comisioane

După ce se face matching-ul între traficul venit de pe fiecare unealtă de promovare, numărul de comisioane înregistrate și valoarea vânzărilor generate se poate face o analiză asupra celei mai eficiente unelte de promovare.

Dacă, spre exemplu, comenzile venite de pe feed-urile de produse sunt în număr mai mare și de o valoare mai mare în comparație cu cele venite din bannere sau quick link, este necesar ca advertiserul să acorde o atenție mai mare acestei unelte și afiliaților care o folosesc.

Acest lucru e valabil și pentru celelalte unelte de promovare. Fiecare program de afiliere este unic, iar rezultatele uneltelor de promovare diferă. Acest lucru se întâmplă și datorită tipologiilor de afiliați pe care fiecare program de afiliere le poate avea. Este important ca varietatea lor să fie cât mai mare, să fie testate toate posibilitățile, iar cele care generează cele mai bune rezultate să fie optimizate.

Trafic analytics

Măsurile de recrutare și activare ale afiliaților influenţează în mod direct evoluția calității și a volumului traficului trimis de afiliați. Este important să se urmărească dacă măsurile luate s-au concretizat într-o creștere.

Focusul trebuie să fie în principal pe calitatea traficului, iar mai apoi pe volumul acestuia. Calitatea traficului generează rezultatele, nu volumul ridicat al acestuia. Pentru a crește calitatea traficului, advertiserul poate veni în ajutor afiliatului.

Afiliatul, prin metoda de promovare pe care o folosește, trimite trafic către site-ul advertiserului, însă după acest punct afiliatul nu mai are informaţii legate de ceea ce se întâmplă pe site. Ce poate face advertiserul pentru a optimiza rezultatele este să ofere informații afiliaților cu privire la comportamentul vizitatorilor pe site.

Un prim pas în acest sens poate fi făcut prin transmiterea, prin codul de tracking, a componenței coșului de cumpărături. Acest lucru se poate face foarte ușor transmițându-se prin parametrul __ADD_DESCRIPTION__ din codul de tracking componența coșului de cumpărături. Acest lucru îi va ajuta pe afiliați să aleagă eficient produsele pe care să le promoveze.

În acest fel, afiliatul poate să urmărească dacă potențialul client trimis de acesta pe site-ul advertiserului a cumpărat ceea ce el i-a recomandat ori dacă a achiziționat altceva. În cazul în care a cumpărat altceva, prezentarea acestei informații afiliatului îl va ajuta pe acesta să optimizeze strategia de promovare și produsele pe care le promovează.

Analytics dashboard

Folosirea unui dashboard dedicat traficului venit din afiliere este următorul pas în procesul de optimizare a rezultatelor programului de afiliere. Traficul și comportamentul trebuie studiat separat de celelalte surse de trafic.

În acest sens, am creat un dashboard dedicat traficului venit din afiliere. Acesta poate fi preluat accesând acest link.

Pentru ca dashboard-ul să poată să înregistreze datele în mod corect, este nevoie ca în setările programului de afiliere să fie completaţi parametri de analytics.

Parametrii de analytics arată în felul următor:

?utm_source=2parale&utm_medium=%%tool_type%%&utm_campaign=%%affiliate_id%%

Acești parametri vor putea fi introduși în contul programului de afiliere printr-o cerere trimisă către advertiseri@2parale.ro

După ce parametrii de analytics au fost introduși în cont, se poate prelua dashboard-ul dedicat. Acesta va începe să preia informațiile venite strict din programul de afiliere. Pentru ca datele despre conversii să fie preluate în dashboard va trebui ca ecommerce tracking-ul să fie implementat în site. Modalitatea de implementare poate fi urmărită aici. În cazul în care se doreşte urmărirea anumitor obiective, widget-urile trebuie modificate corespunzător.

Dasboard-ul de analytics cuprinde următorii indicatori:

Tranzacții & rata de conversie per afiliat – pot fi văzuți afiliații (ID-urile lor) din top 10 după numărul de tranzacții pe care l-au generat, precum și rata de conversie.

Trafic generat de fiecare afiliat și bounce rate-ul – este indicatorul care ne arată calitatea traficului trimis de afiliați. Un bounce rate peste valoarea obișnuită a magazinului ridică întrebări. Trebuie văzut care sunt afiliații cu cel mai mare bounce rate și investigat mai departe care sunt motivele pentru care bounce rate-ul este atât de mare. Pe ce landing page trimit acești afiliați vizitatorii? Ce fel de produse promovează?

În dashboard afiliații sunt afișați cu indicatorul contului din 2Parale (exemplu b2f5f1o19). Pentru a vedea numele afiliatului se va da un search după indicator în tab-ul de afiliați din interfață.

search aff analytics

Valoare comandă medie per afiliat – acest indicator ajută la analiza afiliaților care generează comenzi de valori mari și pe cei care generează vânzări de valori mai mici. În acest punct trebuie separați afiliații în două categorii, cei care generează vânzări în media coșului de cumpărături obișnuit și afiliați care performează peste această medie. Afiliații care performează peste medie trebuie tratați cu atenție. Un bonus sau un comision preferențial pot fi metode de recompensare a rezultatelor lor.

Trafic și tranzacții per Landing Page – este indicatorul care arată care sunt paginile pe care afiliații trimit traficul. Trebuie urmărit ca produsele pe care afiliații le promovează să fie cele aflate în sezon, cele mai vândute. Traficul trimis de afiliați trebuie să fie către cele mai bune oferte pentru ca rata de conversie să fie una cât mai mare. Cu ajutorul acestui indicator pot fi depistate din timp paginile către care afiliații trimit trafic, dar care nu convertesc bine.

Clasament Exit Page – acest indicator arată care sunt paginile de pe care vizitatorii veniți din afiliere părăsesc site-ul. Acest indicator ajută la depistarea acelor pagini care generează un exit important. În felul acesta pot fi luate măsurile necesare în vederea remedierii situației.

Trafic unelte (quicklink, banner, feed) – acest indicator arată care este ponderea fiecărei unelte de promovare pe care afiliații le folosesc pentru a trimite trafic în programul de afiliere.

Tranzacții și bounce rate per fiecare unealtă de promovare – acest indicator arată care este aportul fiecărei unelte de promovare în generarea vânzărilor. Poate fi făcută o analiză pe fiecare unealtă de promovare.

Bounce rate-ul pentru fiecare unealtă de promovare poate arăta eficiența ei. Un bounce rate mare pentru bannere poate arăta faptul că bannerele nu sunt potrivite sau landing page-ul pe care acestea trimit nu este cel potrivit. Acest indicator ajută la depistarea din timp a situațiilor de acest tip.

Trafic și average session duration per unealtă de promovare – este indicatorul care arată calitatea traficului venit pe fiecare unealtă de promovare în parte. Pot fi văzute care sunt uneltele de promovare care generează un trafic important şi care e durata medie a unei vizite.

Orașele (din RO) cu tranzacții – acest indicator arată care sunt localități de unde au venit comenzile din afiliere. Acest indicator este de folos pentru a le veni în ajutor afiliaților în procesul de structurare a strategiilor de promovare. Comunicarea acestor informații cu privire la demograficele clienților i-ar ajuta în optimizarea promovării.

Rolul dashboard-ului este acela de a oferi o imagine detaliată a comportamentului traficului trimis de afiliați în vederea optimizării rezultatelor.

Fără astfel de informații rezultatele programului de afiliere nu pot fi optimizate, iar pe termen mediu afiliații se vor orienta către programele de afiliere care le oferă suportul necesar pentru a optimiza calitatea traficului, astfel obţinând câștiguri mai mari.

Optimizarea rezultatelor programului de afiliere este un proces continuu la care participă activ atât afiliații, cât mai ales advertiserii. Implicarea advertiserului trebuie să fie una proactivă pentru ca rezultatele programului de afiliere să crească.

Acest ultim articol face parte din seria Ghid pentru advertiseri. Această colecţie de articole oferă informații esenţiale despre marketing-ul afiliat, managementul programului de afiliere, recrutare & motivare afiliați, mentenanță & optimizare a rezultatelor programului de afiliere.

Primele 5 articole publicate au fost următoarele:

Introducere în marketing-ul afiliat

Setarea corectă a programului de afiliere

Performața programului de afiliere

Politica de comunicare

Optimizarea programului de afiliere, partea I

Spor la conversii!™

  1. pentru monitorizarea eficienta a conversiilor este necesara o forma de monitorizare a conversiilor de tip Conversion Pixel sau Postback URL. Intentionati sa introduceti astfel de functii?

  2. pentru monitorizarea eficienta a conversiilor este necesara o forma de monitorizare a conversiilor de tip Conversion Pixel sau Postback URL. Intentionati sa introduceti astfel de functii?

  3. Adrian Horvat says:

    @Dan,

    Dacă te referi la acest lucru din perspectiva afiliaților avem o alternativă de urmărire a comisioanelor. Soluția este folosirea TAG-urilor în link-urile de afiliere. În felul acesta pot fi urmărite într-un mod ușor și eficient comisioanele. Acestea se pot adăuga din interfața de afiliat la tab-ul Unelte.

  4. Adrian Horvat says:

    @Dan,

    Dacă te referi la acest lucru din perspectiva afiliaților avem o alternativă de urmărire a comisioanelor. Soluția este folosirea TAG-urilor în link-urile de afiliere. În felul acesta pot fi urmărite într-un mod ușor și eficient comisioanele. Acestea se pot adăuga din interfața de afiliat la tab-ul Unelte.

  5. mersi de raspuns Adrian. Eu ma refer la varianta in care monitorizarea conversiilor aplicata la diverse surse de trafic (fb, email etc) este efectuata pe o platforma proprie si unde, pentru a evalua corect conversiile, este necesar ca o conversie sa fie atasata unei surse de trafic foarte clar definite in platforma proprie (ex: facebook ad campaign x, ad set y, ad z, interval de varsta 22-31, barbat, ad desktop newsfeed etc). Vorbesc de aplicatii de tipul Prosper 202, CPVLab etc

  6. mersi de raspuns Adrian. Eu ma refer la varianta in care monitorizarea conversiilor aplicata la diverse surse de trafic (fb, email etc) este efectuata pe o platforma proprie si unde, pentru a evalua corect conversiile, este necesar ca o conversie sa fie atasata unei surse de trafic foarte clar definite in platforma proprie (ex: facebook ad campaign x, ad set y, ad z, interval de varsta 22-31, barbat, ad desktop newsfeed etc). Vorbesc de aplicatii de tipul Prosper 202, CPVLab etc

  7. Se pare ca subiectul postback-ului a murit in fasa.

    Intr-adevar, se pot popula tag-urile de statistici cu un clickid din platforma de tracking si prin intermediul API-ului 2performant sa tragi datele conversiei intr-un script, care la randul lui le posteaza pe url-ul de postback al platformei de tracking.

    Dar nu e realtime, asa ca trebuie sa rulezi cron-ul foarte des. Sau sa rulezi scriptul pe baza unui trigger, la fiecare mail tranzactional de comision nou trimis de 2Performant. Plus ca e inacesibil celor mai multi afiliati, care sunt mai degraba marketeri decat programatori.

    Eu am intrebat recent pe pagina de FB a 2P daca au de gand sa implementeze asa ceva si vad ca postarea a disparut intre timp. Probabil raspunsul nu e pozitiv.

    PS: Daca e cineva interesat de subiect si are nevoie de miniscriptul rudimentar care posteaza datele conversiei intr-un URL, nu ezitati sa imi dat un semn.

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>