Așa cum bine știe toată lumea, vremea e mereu schimbătoare. Deși uneori acest aspect al vremii e neplăcut deoarece ne poate strica planurile, uneori putem profita de acest lucru. Cum putem face asta? Prin campanii AdWords care rulează în funcție de prognoza meteo.

Google ne oferă posibilitatea de a realiza campanii care să pornească sau să se oprească în funcție de starea generală a vremii (ninsoare, ploaie, nori, soare) sau în funcție de câte grade sunt într-o anumită localitate, la o anumită oră.

De ce să folosești acest tip de campanii?

Aceste campanii sunt perfecte pentru crearea de brand awareness și pentru simplificarea întregii activități de mangement a campaniilor AdWords. Un exemplu foarte apreciat în online a avut loc în timpul festivalului Electric Castle, ocazie în care unele branduri s-au activat și au profitat de moment:

office shoes

În prima zi de festival a plouat torențial și s-a format mult noroi în zonă. Aceasta ar fi fost o ocazie perfectă pentru un business de umbrele, pelerine de ploaie sau cizme de cauciuc pentru a se afișa cu reclame de genul:

ploaie

Sau să spunem că e iarnă, iar tu vinzi accesorii de ski. Dacă weekendul e aproape și în Poiana Brașov a început să ningă, ar fi grozav ca o campanie să pornească fix atunci cu o reclamă ca aceasta:

ninge

Cum funcționează?

Pentru a putea seta o astfel de campanie e necesar să parcurgem următorii pași:

Cum am procedat?

  1. Creăm sau alegem o campanie existentă pe baza căreia să ruleze scriptul meteo. În campania aleasă de mine localitatea targetată era Bucureștiul, iar cuvintele cheie pentru care am ales să licitez sunt: vremea la mare și vremea constanta.
  2. Am adăugat un script nou în platformă în secțiunea Bulk operations – Scripts, pe care ulterior l-am modificat în funcție de ceea ce îmi doream să facă. În acest caz voiam să pornească o campanie doar dacă la Constanța e soare.
  3. Am copiat codul din pagina Google Developers , am introdus codul pt API pe care l-am primit de aici.

app id

  1. Apoi am introdus URL-ul de la care serverul să preia informațiile. În cazul nostru, pt orașul Constanța URL-ul care trebuie înlocuit este acesta https://api.openweathermap.org/data/2.5/weather?id=680963. (680963 e codul pt Constanța luat de aici https://bulk.openweathermap.org/sample/)

app id 2

app id 3

  1. Numele campaniei pe care îl trecem în cod trebuie să fie la fel cu cel al campaniei existente în cont. După ce am setat numele alegem ceea ce ne dorim să se întâmple atunci cand rulează scriptul.

numele campaniei

Pe lângă aceste modificări, mai trebuie să menționăm dacă dorim să preia informații despre vremea curentă sau prognoza meteo pe câteva zile și dacă vrem să ruleze pentru un singur cont sau pt un MCC.

Ca la orice alt script, avem opțiunea de Preview pentru a verifica dacă nu apare vreo eroare, iar apoi putem rula scriptul. Ideal ar fi să setăm un program pentru a-l programa să ruleze o dată pe oră pentru a fi mereu updatat.

schedule script

Iar rezultatul este mai jos:

script run

 

Reclama pentru care ne-am afișat a fost aceasta:

reclama

Aceștia sunt pașii necesari pentru setarea unei campanii care să ruleze pe baza unui script meteo. Scriptul poate fi folosit și ca un ”bid adjustment” în funcție de vreme. Poate mări sau scădea bidul în funcție de condițiile meteo de la un anumit moment. Mai multe detalii despre acest script și implementarea sa puteți găsi aici.

Voi ați folosit astfel de scripturi?

  1. Doua lucruri as avea de adaugat: nu pariati prea multi bani pe prognozele Open Weather, sunt slabute; daca vreti sa profitati cat mai mult de infuenta vremii asupra deciziilor de cumparare, urmariti blogul forecastfactor.weather.com

  2. Doua lucruri as avea de adaugat: nu pariati prea multi bani pe prognozele Open Weather, sunt slabute; daca vreti sa profitati cat mai mult de infuenta vremii asupra deciziilor de cumparare, urmariti blogul forecastfactor.weather.com

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>