Ai creat blog-ul, ai generat conţinut, ai adăugat link-uri de afiliere şi widget-uri cu bannere. În ciuda acestui fapt, nu ai cititori. Dacă nu ai cititori, nu ai trafic şi dacă nu ai trafic pe blog-ul tău, cum să trimiţi trafic către advertiserii pe care-i promovezi pentru a genera comisioane?

Un ultim pas pentru a începe blogging-ul este acela de a-l promova şi de a promova blog post-urile pe care le scrii. La fel de important este să oferi utilizatorilor veniţi posibilităţi prin care să afle despre cele mai noi blog post-uri scrise de tine.

Voi reveni puţin asupra modalităţilor prin care poţi să-ţi promovezi blog-ul fără a investi economic în acest proces. Consider însă că, înainte de a începe să depui eforturi pentru a aduce utilizatori pe blog, este foarte important să oferi posibilitatea acelor utilizatori de a rămâne la curent cu blog-ul tău şi acest lucru se realizează prin oferirea a cât mai multe modalităţi prin care un utilizator să se poată abona.

1. Modalităţi de abonare

Modalităţile de abonare stau în strânsă legătură cu widget-urile despre care am vorbit şi în blog post-ul trecut, atunci când am prezentat modalitatea prin care poţi afişa un banner, sau mai multe, pe toate paginile blog-ului tău.

A. Feed-ul RSS

Feed-ul RSS este unul dintre cele mai vechi modalităţi de urmărire a unui blog. Deşi nu mai este o modalitate folosită de către majoritatea utilizatorilor de internet, nu strică să oferi posibilitatea preluării feed-ului RSS, chiar dacă pui acest widget în partea inferioară (şi mai puţin vizibilă) a blog-ului.

Feed-ul RSS preia într-un cititor de feed-uri cele mai noi blog post-uri sau comentarii din blog-ul tău şi anunţă deţinătorul cititorului de feed despre acestea.

Pe WordPress, temele au preinstalate widget-ul de feed RSS. Acesta se numeşte Meta. Pe Blogger trebuie să adaugi tu Widget-ul din „Aspect”. Widget-ul se numeste Linkuri de abonare.În momentul în care îl accesezi, poţi selecta titlul care va apărea pe site.

B. Abonarea prin e-mail

Atât WordPress cât şi Blogger oferă widget-uri asemănătoare prin care cititorii unui blog se pot abona prin e-mail. Trebuie să ştii însă că nu vei avea acces direct la baza de date generată de blog-ul tău şi nu vei avea control asupra newsletter-elor trimise. Pe WordPress, widget-ul se numeşte Follow Blog. Pe Blogger se numeşte Urmăriţi prin e-mail.

Trebuie să ştii că prin aceste widget-uri nu vei avea control asupra bazei de date care se va aduna iar e-mail-urile vor fi trimise automat de către cele două platforme.

C. Asocierea cu pagina de Facebook a blog-ului

WordPress îţi oferă posibilitatea de a asocia blog-ul unei pagini de Facebook printr-un Widget. Pentru a putea face acest lucru va trebui să ai un cont personal de Facebook prin care să creezi o pagină de Facebook dedicată blog-ului. Pentru a crea o pagină Facebook, va trebui să accesezi meniul de setări din contul tău Facebook. Apasă pe „Creează o pagină” şi va apărea o fereastră de unde îţi poţi alege domeniul paginii pe care vrei să o creezi.

Va trebui să parcurgi un scurt chestionar şi vei avea o pagină de Facebook nou-nouţă pe care o poţi asocia cu blog-ul tău printr-un Widget care se numeşte Facebook Like Box.

Si pe Blogger se poate face legătură dintre blog şi o pagină de Facebook, dar Widget-urile folosite în acest sens nu sunt funcţionale momentan iar pentru a folosi uneltele oferite de Facebook, va trebui să dobândeşti scurte cunoştinţe de HTML. Un tutorial poţi găsi aici: https://goo.gl/OMVlVL

D. Asocierea cu alte reţele de socializare

Pe lângă o pagină de Facebook asociată blog-ului, îţi recomand să creezi pagini pe Twitter sau Instagram. Aceste reţele de socializare nu sunt la fel de populare ca Facebook-ul în România şi au specificaţii diferite de setare, dar găseşti pentru cele mai importante, widget-uri pe WordPress şi tutoriale de inserare pentru Blogger.

2. Promovarea blog-ului

Promovarea noului tău blog ar trebui să-ţi ocupe, după redactarea blog post-urilor, cel mai mult timp. Noul tău blog trebuie să fie ca o carte de vizită pe care o afişezi cu orice ocazie, ar trebui să fie reprezentativ pentru tine şi ar trebui să îi oferi expunere maximă.

După cum ţi-am menţionat deja, feed-ul RSS şi notificările pe e-mail sunt automate atât pe WordPress, cât şi pe Blogger, dar în privinţa promovării pe pagina de Facebook dedicată şi pe alte reţele de socializare, o să ai puţin de muncă. Pe lângă acestea, comentariile pe care le publici pe alte site-uri trebuie să conţină mereu, într-o formă sau alta, un link către blog-ul tău.

A. Comentarii pe internet

De fiecare dată când laşi un comentariu pe internet, fie că este la un produs dintr-un magazin on-line pe care l-ai achiziţionat, fie că este vorba de comentarii la ştiri, articole sau alte blog-uri, pune ca site web, blog-ul tău.

Nu uita să adaugi blog-ul tău ca site web la fiecare comentariu pe care-l publici pe un alt site.

O parte importantă din trafic poate veni din comentariile pe care le publici pe magazine on-line, pe site-uri de ştiri sau pe alte blog-uri şi, cu cât este comentariul tău mai pertinent şi mai relevant, cu atât vei avea parte de cititori interesaţi de ce ai de spus şi, automat, de produsele sau magazinele pe care le promovezi, dacă sunt alese cu grijă.

B. Promovarea prin intermediul paginii Facebook create

Fiecare blog post scris va trebui să-l promovezi si în pagina de Facebook. Poţi face acest lucru prin copierea link-ului în câmpul de postare nouă pe Facebook. Poţi, de asemenea, să adaugi o imagine nouă în pagina de Facebook şi să inserezi în descrierea ei un URL scurt creat pe baza link-ului către noul tău blog post.

De cele mai multe ori, momentul în care publici un blog post nou, nu este momentul în care acesta trebuie promovat pe pagina de Facebook.

Trebuie să testezi momentul din zi şi ziua din săptămână în care este oportun să-ţi promovezi blog post-urile noi pe pagina de Facebook pentru a putea obţine vizibilitate maximă fără să aloci resurse economice pentru promovare.

Exista statistici globale cu privire la momentele ideale în care poţi promova organic pe Facebook, dar nu te rezuma la ele pentru că pot fi înşelătoare. Indicat ar fi ca, plecând de la ce statistici găseşti pe internet, să începi testarea şi să variezi zilele şi orele în care publici pe Facebook anunţurile despre noile tale blog post-uri.

Nu da share pe wall-ul propriu de Facebook blog post-ului, ci postării din pagina de Facebook dedicată blog-ului care anunţă noul blog post.

Poate părea ciudat la început, dar pagina de Facebook creată este, în reţeaua de socializare, blog-ul tău, nu profilul tău. Astfel, spre deosebire de comentariile pe site-uri, pe Facebook trebuie să distanţezi pe cât posibil profilul personal de blog şi să reprezinţi blog-ul prin pagina de Facebook dedicată.

C. Promovarea pe alte reţele de socializare

Dacă te hotărăşti să creezi pagini dedicate blog-ului şi pe alte site-uri de socializare, trebuie să ştii că ele nu vor avea niciodată impactul pozitiv asupra traficului pe care Facebook-ul îl va avea. Totuşi, ele pot ajuta la consolida prezenţa blog-ului tău în on-line.

Nu-ţi consuma foarte mult timp cu alte reţele de socializare, dar dacă generezi pagini asociate cu blog-ul, nu le ignora. Încearcă să le actualizezi odată cu pagina de Facebook.

Aceştia sunt primii paşi în blogging-ul pentru afiliati şi nu este necesară nicio invetiţie economică, doar de timp. Pentru a avea succes, trebuie să fii perseverent în toate acţiunile de blogging, de la publicarea regulată de noi blog post-uri şi până la promovarea noilor blog post-uri.

Spor la conversii!

În această serie de articole au mai fost publicate:

  1. Buna ziua,
    Se pot crea simultan, mai multe bloguri, cu profiluri complet diferite, care să promoveze advertiseri din cele mai diverse zone de business? Ar reprezenta un avantaj / dezavantaj dacă aceste bloguri ar fi reunite, toate, sub același brand, fiind diferențiate doar de un cuvânt/expresie care să definească orientarea blogului respectiv? Ex: Cezarul citește, Cezarul călătorește etc.
    Ideea ar fi ca, după lansarea primului blog, în ipoteza că va deveni un blog de succes, brandul său va promova din start celelalte bloguri. Tehnica e des întâlnită, în diverse domenii. de ex, în cinematografie: ”de la producătorii succesului THE OFFICE, vă aducem o nouă producție…”.

    • Elena Petrov says:

      Sigur că se poate. Încearcă, testează, vezi ce funcționează. Nu există o rețetă a succesului.
      Îți recomandăm să folosești tool-ul Link2 din platformă pentru a genera ușor linkuri de afiliere.
      Te așteptăm și pe grupul de Facebook Primii Pași în Afiliere.
      Mult succes!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>