Programul Național pentru Certificarea Magazinelor Online TRUSTED.ro a fost inițiat în aprilie 2011 de către Gala Premiilor eCommerce, APC România și Legi-internet.ro. Astăzi, 193 de magazine online din România dețin Marca de Încredere TRUSTED.ro și respectă cele 24 de standarde ce conțin obligații legale, dar și bune practici din domeniul comerțului online.

O parte din activitatea celor de la TRUSTED.ro ține de informarea consumatorului privind drepturile și responsabilitățile pe care le are atunci când cumpără online pe un site din România.

Testul Cumpărătului Online

Ai dreptul să returnezi un produs comandat de la un magazin online? În câte zile poți face acest retur? Trebuie să trimiți produsul în ambalajul original?

→ Fă testul pe blogul TRUSTED.ro pentru a vedea ce notă obții!

Testul conține 10 întrebări care au la bază legile care reglementează comerțul electronic în România. Din acest punct de vedere, acest test poate fi de ajutor și profesioniștilor care lucrează în ecommerce. Nu trebuie să te loghezi pentru a completa acest test și nici să oferi informații despre identitatea ta. Este un test care te ajută să înveți mai multe despre drepturile tale.

Lecturi obligatorii

Ai luat o notă mică? Nu te speria, până în acest moment media este de 5,64 din 10. Din cei peste 170 de utilizatori care au completat testul, 45 dintre aceștia nu au luat note de trecere. Mai multe detalii despre prima rundă de rezultate găsești la acest link.

  1. Punctele de pornire pentru studiu ar trebui să fie OUG 34/2014 (drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii) și OG 38/ 2015 (privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi).
  2. Dacă nu ai un background juridic sau răbdarea necesară pentru a citi legile din România, urmărește activitatea asociațiilor sau companiilor care urmăresc binele clienților, dar și comerciaților.

Astfel, e indicat să urmărești site-urile APC România (Asociația pentru Protecția Consumatorului) și ECC România (Centrul European al Consumatorilor România), în special pentru partea de protecția consumatorului.

  1. În plus, blogul TRUSTED va fi de mare ajutor atât profesioniștilor, cât și consumatorilor. Fii un consumator avizat!, Legislația specifică și Bune practici în ecommerce sunt doar câteva din categoriile de pe blog care îți pot fi de folos.

Tu ce alte surse de informare utilizezi zi de zi?

—————————————-
Textul este redactat de Lucian ROTARU, care scrie pe blogul TRUSTED.ro și pe blogul GPeC (Gala Premiilor eCommerce). În timpul liber, merge cu bicicleta prin București, joacă PES (așteaptă campionatul nostru pentru că e pregătit să ia bătaie de la echipa 2Parale 🙂 ) și uneori mai face voluntariat la ApTI (Asociația pentru Tehnologie și Internet).

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>