Nu îmi mai amintesc cu exactitate care a fost exact primul eveniment de comerţ electronic la care am participat. Îmi aduc aminte că, fiind companie la început de drum, oricât de multe beneficii aş fi ştiut că primesc din această participare, te gândeşti mai degrabă să  investeşti în ceva concret şi cu efect pe termen scurt, ceva care să fie direcţionat direct către clienţii magazinului, decât să participi la diverse evenimente. Limitarea de buget apasă pe oricine, la început de drum.

Dar, cumva, am reuşit să ajungem şi, într-adevăr, s-au făcut şi compromisuri de confort, ca de exemplu mers de noaptea spre Timişoara ca să fim relativ de dimineaţă la prima zi a evenimentului. Ajungeam şi, deşi frânţi de oboseală, reuşeam să trecem peste toate astea pentru că ne cuprindea o euforie acolo, în sunetul acela specific unui eveniment. Vorbesc la plural, pentru că făceam echipă; este o senzaţie  destul de stranie să apari singur la un eveniment, mai ales dacă eşti la început, nu cunoşti pe nimeni şi mai ai şi o timiditate care nu te lasă să intri uşor în vorbă cu lumea.  Aşa că, dacă poţi, mergi în doi. Este bine şi pentru confortul tău psihic, dar şi pentru cel cu care mergi, care are ocazia să treacă prin aceleaşi experienţe ca şi tine. Aşa că  puteţi împărăși informaţii în timp real, vă puteţi îndrepta către mai multe persoane, aveţi şanse mai bune să utilizaţi la maxim momentul şi oportunităţile. Iar la întoarcere, nu uitaţi să împărtăşiţi ce aţi aflat cu echipa, pentru că ei au nevoie să înţeleagă, atât cât este posibil, ce s-a întâmplat acolo şi cum va servi companiei această experienţă.

Primul sfat: mergi în echipă, dacă poţi şi îţi permiţi să investeşti această sumă 

Ok, am ajuns acolo. Şi apoi? Multă lume, oameni pe care nu îi cunoşti sau doar ai citit despre ei, reprezentanţi de magazine, agenţii sau diverse servicii sau firme de curierat, it’s all there, waiting for you. Primul lucru pe care îl face un nou intrat în industria evenimentelor este şi cel mai simplu: ascultă. De toţi şi de toate, pentru că se încarcă de informaţie pe care o poate filtra mai târziu, afla cine ce companie reprezintă, face legături, absoarbe informaţie. Aşa am făcut şi noi. Am mers, timizi, şi am ascultat, încercând să vedem ce puteam aplica din ce am aflat, cine ne-ar putea ajuta din cei prezenţi în ceea ce făceam, cum am putea folosi ce aflăm acolo concret, şi tot aşa. Chiar dacă ai impresia că le ştii deja sau că nu ai nevoie de anumite informaţii, crede-mă, ai. Pe termen lung, multe din acele informaţii pe care le primeşti se vor dovedi utile. Nu toate. Dar nu ai de unde ştii, în acel moment, exact care îţi vor servi.

Sfatul 2: Ascultă.

Eşti la eveniment şi este atâta lume, foarte mulţi se cunosc între ei, se salută, discuta..şi tu eşti acolo şi..ei bine, trebuie să foloseşti cumva banii aceia pe care i-ai investit cumpărând biletul de acces la conferinţă. Aşa că, ia-ţi inima în dinţi, du-te şi te prezintă, chiar dacă la început te simţi că un peşte pe uscat. Spune ce faci, ce presupune activitatea ta, întreabă, informează-te, fii curios. La un moment dat nu îţi va mai părea atât de incomod, ci de-a dreptul natural. Ştii cum este: “fake it until you become it”. Uite un sfat din partea unuia dintre ciudaţii aceia timizi: mesele sunt unul dintre cele mai prielnice momente în care poţi intra în vorbă fără să te simţi aiurea. Poţi oricând să comentezi asupra mâncării şi ai şanse de 100% să ţi se răspundă 🙂 .

Oamenii sunt curioşi, în esenţă, şi sunt mult mai deschişi în asemenea contexte decât în biroul lor, să zicem. Este o atmosferă cumva “smart casual”, semi formală, semi relaxantă, unde poţi jongla cu subiectele, fie că sunt de business, timp liber sau..vreme 🙂 .Ce am observat eu este că oamenii sunt deschişi să cunoască, mai ales atunci când simt o modestie din partea noului venit. Poţi alege şi varianta în care le spui tuturor cât de grozav eşti, dar eu cred ai şanse de success mult mai mari când  te prezinţi cu ..modestie.

Sfatul 3:  Prezintă-te, vorbeşte, întreabă, fii curios. 

Ai mers la un prim eveniment, dar nu te limita la acesta. Fiecare eveniment aduce speakeri noi, subiecte diverse, participanţi diferiţi. Pentru a căpăta o privire cât mai de ansamblu asupra pieţei, este bine să te primeşti informaţie din mai multe surse. Mergând la oricare eveniment la care ai ocazia să mergi, devii un familiar al lor, oamenii încep să te cunoască, să vină către tine, să discute şi să îţi adreseze întrebări. Şi uite aşa, parcă dintr-o dată, ajungi tu cel către care se îndreaptă cei neiniţiaţi în ale evenimentelor. În România, nu sunt atât de multe evenimente de comerţ electronic. Dar sunt suficiente. Odată ce ai fost câţiva ani de-a rândul la multe dintre ele, îţi dai seama cât este de util să îi cunoşti pe oamenii din spatele industriei, cât de deschişi sunt mulţi dintre ei, cât de uşor primeşti informaţii utile în mod gratuit. Am avut ocazia să pătrund şi într-un alt domeniu, aşa că pot face comparaţie. Lumea din mediul online e mult mai deschisă, mai prietenoasă, mediul este mult mai puţin rigid, şansele ca cei pe care ajungi să îi cunoşti la aceste evenimente să îţi devină prieteni sunt mult mai mari ca în alte industrii. Aşa că fă-ţi un obicei în a merge la evenimente, de orice tip, pentru că sunt un mod atât de frumos în care să cunoşti piaţă, oamenii, dar şi pe tine.

Sfatul 4: Mergi la mai multe evenimente, nu îţi limita orizontul. 

Fiecare eveniment are particularităţile lui. Ecomteam a pornit din Timişoara, iar 2Parale era membru fondator. Am prins momentul Timişoara. Acolo i-am văzut, poate prima oară, pe Dorin, Vlad sau Marius Ghenea. Şi îmi aduc aminte că, la petrecerea de seară, pe care vă sfătuiesc să nu o rataţi, mergeam să îl întreb pe Manafu câte ceva despre social media – recunosc, înţelesesem eu oarecum cine era, dar pentru  mine el era omul care vorbise de social media şi deci, avea răspunsuri la întrebările mele în acest sens 🙂 . Ştiţi că oamenii ăştia, despre care citeşti prin online sau îi mai vezi pe la TV, sunt tot oameni? Adică…e ok să îi întrebi, nu sunt de “neatins” şi o să fii uimit că ei chiar îţi vor răspunde 🙂 .

Anul acesta, EcomTeam va fi pe 6-7 aprilie şi  avantajul major de acum este proximitatea; este mult mai uşor, pentru multă lume, să ajungă la Braşov, din orice parte a ţării ar veni. Cei de la InternetCorp fac o treabă bună la nivel de organizare. Vă sfătuiesc să ajungeţi. Plus că aveţi ofertă specială dacă sunteţi în 2Parale. Plus că noi vom fi gazde. Plus că suntem super cool 🙂 .

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>