Azi e ziua copilăriei! Și pentru că internetul abundă de poze și povești pentru nostalgicii copilăriilor din anii ’70, ’80 și ’90, am zis să facem o mică incursiune și în lumea copiilor din era tehnologiei.

Așa că am decis să stam un pic de vorbă cu câțiva copii, care probabil au navigat online cu mult înainte să învețe să citească 🙂 și să îi întrebăm ce înseamnă internetul pentru ei. I-am mai întrebat și ce fac ei pe internet, dar și ce știu ei despre magazinele online și cum funcționează acestea.

Iată ce a ieșit:

Internetul este locul de unde îmi descarc multe jocuri. Magazinele online sunt locuri de unde îşi comandă tati piese pentru maşină şi i le aduce un nene acasă.

Danuț, 6 ani

Telefonul mobil înseamnă mai mult pentru tine şi mai puţin pentru mine. Telefonul are multe jocuri iar pe internet pot să mă uit la filme şi cam atât. Se pot găsi unele jucării şi în online şi în hypermarketuri. Ca să cumperi de pe internet, trebuie să munceşti mult ca să faci asta.

Richard, 6 ani

Internetul este un loc unde poţi afla informaţii şi să găseşti poze drăguţe. Magazinele online sunt locuri de unde poţi cumpăra lucruri de pe internet şi aceste lucruri, după ce le cumperi, ele vin acasă, prin poştă. Eu folosesc internetul atunci când nu ştiu sensul unor cuvinte. Mai folosesc internetul pentru a descărca jocuri, instagram, facebook, whatsapp, viber şi aplicaţii de făcut colaje.

Delia, 9 ani

Internetul este un loc unde oamenii pot socializa şi afla lucruri noi. Mie îmi place să umblu pe diferite site-uri pe internet. Magazinele online sunt un mod în care oamenii pot cumpăra diferite lucruri mai comod şi le cumpăra cu cardul.

Daria, 13 ani

Internetul este sursa care te lasă să accesezi informaţii oricând doreşti, să le dai mai departe şi  să te conectezi cu alţi oameni. Eu folosesc internetul pentru a lucra la diverse proiecte, a mă documenta, a mă juca, a trimite mesaje (Whatsapp, Skype etc.),  şi pentru alte aplicaţii care funcţionează doar dacă eşti online (Sims, Google Earth, Prezi Viewear, s.a.m.d.). Magazinele online sunt tot nişte magazine existente care pot fi accesibile majorităţii oamenilor fără a trebui să călătoreşti până la produs, ci doar să îl vezi şi eventual să îl comanzi (legume, cărţi, haine, …) sau să îl foloseşti (ex.: antivirus, platforma de marketing). Cumpărăturile pe internet se fac online (că atunci când dai ,, purchase”/ ,, cumpăra”), prin telefon (când vrei să îţi comanzi haine), prin email sau mesaje.

Amelia, 12 ani

Internetul e un fel de chestie pe care o folosesc oamenii pe laptop ca să afle multe informaţii. Pe internet te uiţi la filme, postezi clipuri, mă uit la experimente, ştiu ce fac prietenii. Magazinele online sunt locuri de pe internet cu multe haine, din străinătate, unde scrii, dai telefon şi vin produsele.

Medeea, 6 ani

Internetul este o reţea. .. da’ ai grijă că nu suntem la Vodafone, Digi .. Magazinele online sunt nişte siteuri cu obiecte. Pe internet eu mă joc… caut cuvinte pe dex sau poze pentru proiectele pe care le printezi tu (,tati!) 🙂 Dai comanda! Apeşi pe un buton pe siteul ăla şi plăteşti cu un card.

Andrei, 11 ani

Internetul este o reţea globală care are rol informativ şi uşurează schimbul de date dintre utilizatori. Pe internet, caut informaţii pentru proiectele pe care le am de făcut, vizionez filme/seriale, intru pe reţelele de socializare şi arareori cumpăr produse online. Magazinele online sunt site-uri care pun la vânzare produse. După ce ţi-ai ales produsele, poţi alege să le plăteşti cash sau cu cardul şi comandă îţi vine acasă.

Teodora, 15 ani

Internetul este o tehnologie care ne ajută să descoperim lucruri noi şi interesante. Pe internet, eu mă informez. Magazinele online sunt nişte magazine care vor să facă mai multe vânzări. Prima dată îţi alegi produsul, după îi dai pe butonul de cumpărare, completezi nişte fise personale, iar la sfârşit coletul îţi vine acasă.

Maria, 13 ani

Internetul este o rețea. Eu, pe internet, aflu lucruri interesante. Magazinele online sunt magazine de pe care pot cumpăra aplicații. De pe internet se poate cumpăra completând o pagina cu datele tale (unde stai, cum te cheama, etc.).

Ase, 10 ani

Internetul este cea mai eficienta sursa de informații și de entertainment. Majoritatea orelor petrecute pe internet sunt timp pierdut. Deci pe internet, în mare, pierd timpul. Magazinele online sunt planul B când ți-e prea lene să te duci să cumperi ce-ți trebuie (ex: electronice, alimente). Completezi niște formulare cu datele tale personale și, în majoritatea cazurilor, plătești când firma de la care ai cumpărat îți aduce produsul mult dorit.

Radu, 14 ani

Acestea fiind zise, cred că avem de-a face cu o generație care va da peste cap cu totul internetul și ecommerce-ul și ne va lăsa în urmă pe noi, digitalii de azi. 🙂

Și tocmai pentru a nu rămâne ultimii din clasă, noi, specialiștii din online și tehnologie, ar fi bine să fim mereu la curent cu ce se întâmplă în lume.

ICEEfest (Interactive Central and Eastern Europe Festival), organizat de Think Digital, este exact ce trebuie pentru asta. Pentru suspicioși sau nehotărâți, aici pot găsi o listă cu 7 motive pentru care ar trebui să participe, iar aici își pot cumpăra bilet, odată ce s-au convins.

La mulți ani copiilor, dar și copiilor din noi!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>