Să faci marketing afiliat în alte ţări decât România pare a fi un scenariu mai complex şi misterios în comparație cu proiectele cu care sunt obişnuiţi afiliaţii români. Aici cunoşti brandurile, poţi să afli uşor despre cum merg unele magazine, despre cât de repede plătesc anumiţi advertiseri, e mai uşor să anticipezi comportamentul cumpărătorilor. Piaţa nu este foarte mare, comunitatea de afiliaţi români este deja conturată.
Vorbim totuşi de o activitate pe Internet, care prin natura ei nu presupune graniţe de niciun fel. Şi atunci de ce să te limitezi doar la România? Doar pentru că asta este ceea ce cunoşti? Aşa cum viaţa începe dincolo de zona de confort, la fel şi oportunităţile şi câştigurile substanţiale se găsesc pe piaţa globală.
Am stat de vorbă cu 3 afiliaţi care au depăşit graniţele ţării lor baştină şi au decis să se arunce în valurile afilierii pe pieţele externe. Doi dintre ei au testat deja noua platformă 2Performant – Octavian Jomir şi Marius Morariu, iar cel de-al treilea este un afiliat pentru care România este o piaţă externă, el fiind olandez – Cris del Valle Ruiz.
Fiecare a ales anumite pieţe şi foloseşte metode diferite de promovare, lovindu-se de provocări diferite. Toţi însă transmit un mesaj comun:

Nu există momentul potrivit pentru asta. Singurul moment potrivit este ACUM. Există provocări, dar potenţialul este uriaş şi poţi descoperi pieţe care te vor surprinde foarte plăcut.

Înainte de a te apuca de marketing afiliat în alte țări, e bine să ai în vedere următoarele:

Poţi folosi orice metode de promovare

Poţi să foloseşti aceleaşi metode de promovare pe care le-ai perfecţionat deja şi să le testezi pe noile pieţe. Poţi să încerci şi ceva nou. Ca şi în piaţa din România, nu există o reţetă perfectă. Cei 3 folosesc metode precum traficul plătit, proiectele speciale, email marketing, agregatoare de produse sau campanii de targetare în funcţie de comportament. Social media este şi ea o altă metodă pentru care poţi opta oricând, mai ales pentru domeniile puternic vizuale (Fashion, Home&Deco, Travel).

Alege advertiseri mari sau cu rate mari de conversie

Când decizi să faci afiliere pe o piață externă, trebuie să îţi alegi advertiserii cu care vei lucra. Pentru a minimiza riscul,recomandarea este ca la început să teghidezi fie după mărimea advertiserului şi a brandului, fie după rata de conversie. Nu există un şablon nici pentru asta. Dacă eşti deja specializat pe o anumită categorie, analizează advertiserii din acel domeniu şi nu te teme să testezi.

Consider că metoda cea mai simplă de a testa o piaţă nouă este asta, promovarea advertiserilor care ştii că duduie la conversii.

Marius

Ulterior, dupa testarea advertiserilor „care duduie” pe o piață, poți încerca și advertiseri mici pentru a-ți diversifica portofoliu și a găsi micro-nișe unde investiția este mică și ROI-ul mare.

Limba este o provocare, dar nu este o piedică

Sigur primul lucru care îţi trece prin cap este cum o să comunici tu cu oamenii din alte ţări. Dacă eşti familiarizat cu o limbă de circulaţie internaţională poţi opta pentru ţări în care se vorbeşte curent limba respectivă (cum ar fi limba germană în Ungaria sau limba engleză în Suedia).
Dacă nu, şi trebuie să găseşti variante de comunicare în limbile locale, alege metode de promovare simple, care nu necesită foarte multe cunoştinţe, cum ar fi reclamele pay per click şi foloseşte fie o agenţie de traduceri, fie tool-uri online (Google Translate sau tool-uri plătite).

Oportunităţile cresc exponenţial

Odată intrat pe o piaţă nouă, vei constata că ai mult mai multe opţiuni şi vei vedea o mulțime de advertiseri cu care poți să-ți îmbogățești portofoliul. În afiliere, venitul nu este liniar. Pentru a combate astfel de fluctuaţii, e bine să îţi lărgeşti cât mai mult portofoliul de advertiseri, chiar dacă eşti nisat pe o singură categorie.

Profitaţi de oportunităţi, există pieţe virgine care ascund adevărate mine de aur. E posibil să descoperiţi că în extern poţi genera mult mai uşor vânzări decât în România, datorită concurenței mai mici, a pieţei mult mai mari.

Octavian

Investeşte puţin timp să investighezi ce merge pe piaţa cea nouă şi dacă există reglementări speciale

Nu porni de la supoziţia că ai de-a face cu acelaşi tip de comportament al consumatorului în piaţa nou aleasă. Fă un pic de research să afli ce merge bine acolo sau care sunt tiparele comportamentale ale consumatorilor din ţara şi din nişele respective. Sigur vei observa şi diferenţe culturale între advertiserii din România şi cei din alte ţări. Dar lucrurile vor funcţiona tot pe principiul comunicării şi construirii unei bune relaţii cu fiecare din ei.

Vei remarca o mulţime de diferenţe de ordin cultural când lucrezi cu advertiseri din alte ţări. Unele diferenţe sunt negative, iar altele sunt pozitive. E nevoie de timp şi efort să construieşti relaţii cu advertiserii cu care colaborezi, dar merită pe deplin. Până la urmă nu contează dacă eşti plătit în lire, euro, leu, rupee sau yeni. Banii sunt bani.

Cris del Valle Ruiz

De asemenea, nu pierde din vedere şi anumite reglementări locale pentru domenii mai sensibile (magazine pentru adulţi, servicii financiare, pharma).

Din 6 august contul tău din 2Parale va fi migrat automat în platforma 2Performant, platforma internaţională de marketing afiliat şi vei avea acces la advertiseri din pieţe externe. Mai multe informaţii poţi afla aici.
Apoi, tot ce trebuie să faci este să te loghezi cu acelaşi user şi parola din 2Parale, să reciteşti lista de mai sus şi să te apuci de treabă.

Spor la conversii™!

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>